Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procurile snimke sa zabave

Slavlje za elitu: U susjednoj državi skandal zbog bogatog domjenka na kojem nitko nije nosio masku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski olimpijski odbor organizirao je domjenak s kojeg su u javnost dospjele snimke na kojima se vidi se nitko ne drži protuepidemijskih mjera. Na domjenku bila i ministrica obrazovanja. Ni ona nije nosila masku. Oporba traži ostavku, a razmišlja i o novoj interpelaciji protiv vlade.

U svojevrstan politički skandal u Sloveniji razvio se događaj kojim je slovenski olimpijski odbor (OKS) u ponedjeljak navečer obilježio veliki uspjeh biciklista Primoža Rogliča i Tadeja Pogačara na Tour de Franceu, i to jer uzvanici na okupljanju nisu nosili maske.

Pročitajte i ovo Ilustracija stigle nove preporuke Susjedi vraćaju obvezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama Slika nije dostupna DOGOVORILI SE S CRKVOM Brojke im opasno rastu: Susjedi će za Veliku Gospu građane cijepiti i ispred većih crkava te na hodočašćima

Formalni povod za bogati domjenak na kojemu je, sudeći po objavljenim fotografijama iz velike dvorane "Union", sudjelovalo više stotina sportaša, sportskih dužnosnika i političara, bio je posjet predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomasa Bacha i prikupljanje donacija za zakladu "Miroslav Cerar", kojom se financiraju perspektivni sportaši iz siromašnijih obiteljskih sredina. No u središtu je zapravo bilo obilježavanje fantastičnog podviga dvaju biciklista, koji su malu Sloveniju opet postavili na "sportsku kartu svijeta", kako pišu slovenski mediji.

"Slovenija je mala država, ali je u sportu pravi div", komplimentirao je Bach, a u zakladu za siromašne sportaše donirao je 100.000 dolara.

Sve je ostalo u znaku slavlja dok u javnost nisu dospjele snimke koje otkrivaju da sudionici u velikom slavlju nisu nosili maske niti se držali fizičke distance. Na to su uslijedile ogorčene reakcije javnosti, oporbe, ali i samog premijera Janeza Janše.

"Nošenje maski u zatvorenim prostorima je obvezno", komentirao je u utorak Janez Janša, čija je vlada prošli tjedan odredila da se zbog povećanog broja zaraza maske nose u svim školama i učionicama, ali i na otvorenim prostorima, gdje nije moguće držati fizičku distancu.

Posebno je ogorčenje izazvala činjenica da je na domjenku bila i ministrica obrazovanja Simona Kustec te nije nosila masku.

Traži se ostavka ministrice obrazovanja

Da je time dala "loš primjer" učenicima i cijeloj javnosti, priznala je na konferenciji za novinare glavna infektologinja vlade Bojana Beović, a Kustec se zbog propusta odmah ispričala javnosti. No oporba traži da zbog tog gafa da ostavku na svoj položaj, a isto je zatražio i strukovni sindikat zaposlenih u školstvu i kulturi (SVIZ).

Još je ogorčenija oporba, koja traži oštrije mjere protiv prekršitelja i opet optužuje Janšinu vladu za navodnu "hipokriziju" kad se radi o mjerama za borbu protiv koronavirusa.

"Nečuvena stvar zbog koje ministrica mora odstupiti. Vlada s jedne strane propisuje obvezno nošenje maski sedmogodišnjoj djeci, obvezno nošenje maski na ulici, a kad se u punoj dvorani Union okupi neka elita, onda ta pravila više očito ne vrijede", kazao je čelnik stranke Ljevica (L) Luka Mesec.

Slične izjave dali su i čelnici ostalih stranaka iz oporbe, predsjednica Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon te bivši premijeri Alenka Bratušek i Marjan Šarec.

Čelnik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič, koji je prije dva mjeseca s premijerom i vladom potpisao poseban sporazum kojim je podebljana parlamentarna većina desnog centra, pokušava međutim obraniti vladu i ministricu obrazovanja.

"Trebalo bi u prvom redu sankcionirati one koji svakoga petka kruže oko parlamenta i ne nose maske, a tek onda možda kazniti i nekoga drugoga", kazao je Janša, aludirajući na tzv. biciklističke prosvjede protiv aktualne vlade, koji se svakog petka održavaju u središtu Ljubljane, pred zgradom parlamenta.

Kako prenose slovenski mediji, oporba zbog tog slučaja razmišlja o novoj interpelaciji protiv vlade zbog kršenja epidemioloških pravila, nakon što joj nisu uspjele interpelacije protiv ministara gospodarstva i unutarnjih poslova Zdravka Počivalšeka i Aleša Hojsa te nakon što su najavili i interpelaciju protiv ministrice poljoprivrede Aleksandre Pivec, o čemu bi se parlament u idućih mjesec dana ponovo morao izjašnjavati.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene