Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem svih

Ustavni stručnjak o tome treba li uvesti obavezno cijepljenje: "To je opcija koju ozbiljno treba početi razmatrati"

Kada već građane nisu mogli na cijepljenje privoliti apelima, Vlada je odlučila da će ubuduće nagrađivati one poslodavce koji imaju više procijepljenih radnika te će oni dobivati veće potpore od države.

Premijer Plenković razgovarao je s ustavnim stručnjacima kako provesti Vladine planove, a da izbjegne ustavne tužbe u vezi namjere nagrađivanja onih poslodavaca koji imaju više procijepljenih radnika, te namjerom da će takvi poslodavci dobivati veće potpore od države.

Pročitajte i ovo Ilustracija 12 okrivljenika USKOK optužio petu skupinu za lažne covid potvrde: Sve su rješavali za 100 eura preko medicinske sestre Ilustracija Nova verzija Počeo novi krug cijepljenja: Kraken će ove jeseni i zime biti dominantan

Premijer Plenković jučer je razgovarao s tri ustavna stručnjaka. Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago razgovarao je pak sa Željkom Potočnjakom s Pravnog fakulteta u Zagrebu. I on je jedan od onih koji je bio na sastanku s premijerom. Odgovorio je na pitanje jesu li Vladini planovi zapravo ograničavanje ljudskih prava.

"Ima nekakvih elemenata ograničavanja ljudskih prava. Dakle vezanje dijeljenja potpora uz potvrde.  Ali kada imate javni novac, opravdanje i zašto, a to je sprječavanje širenja zaraze, mi smo procijenili da s ustavno-pravnog aspekta nema ustavno-pravnih problema", rekao je Potočnjak. 

Na pitanje smije li država raditi razliku između radnika u privatnom i radnika u javnom sektoru, Potočnjak odgovara: "To je jedna od primjedbi koju smo mi stavili. Mi smo sugerirali jednu veću individualizaciju ovih mjera". 

Otkriva i što je sugerirano za radnike koji rade za državu. "Mi nismo predlagali, već smo rekli da je nužno da mjere ne budu usmjerene samo prema privatnom sektoru. Svoj dio odgovornosti mora podnijeti i javni sektor, tako da se i od njih traži da se cijepe", kazao je. Složio se da u javnom sektoru nitko ne dobiva otkaz. 

Na pitanje što je s testiranjem onih koji se odbiju cjepiti, odgovara: "To je jedna od mogućnosti, da oni koji se odbiju cjepiti, da imaju valjanu potvrdu o tome da nisu pozitivni. Mi smo rekli da mjere moraju biti kombinacija i poticaja i kažnjavanja. Inicirali smo i razgovor o odgovornosti", napomenuo je. 

Priznaje da ozbiljno treba početi razmatrati opciju obaveznog cijepljenja. "Imamo milijun i 500 tisuća cijepljenih. Izazvat će to otpor građana, ali je došlo vrijeme da se razgovara o toj obvezi i odgovornosti. Neće samo Vlada imati problem, ako turistička sezona završi sredinom kolovoza". 

Ističe kako je na razgovoru sugerirano da Vlada upotrijebi nove poruke i nove ljude kako bi ljude motivirali na cijepljenje. "COVID nije problem samo Vlade, već problem cijelog društva", rekao je zaključno. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene