Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednostavan model

Dnevnik Nove TV doznaje: Ministar Aladrović će poslodavcima i sindikatima ponuditi novi model potpora, pogledajte kako će izgledati

Cijepljenje nam ne ide, a turistička sezona ide, barem za sada. Vlada je najavila kako će potpore gospodarstvu uvjetovati cijepljenjem. Dnevnik Nove TV doznaje kako da će u utorak ministar rada Josip Aladrović poslodavcima i sindikatima ponuditi novi model. Njegova je računica jednostavna: više cijepljenih, veća potpora.

Klaudija Valente Novak je voditeljica lokala i protiv je Vladine ideje kojom bi se mjere uvjetovale cijepljenjem. Ipak, nešto drugo primjećuje.

"Znali su nekad stranci pitati kako ide situacija kod nas, cijepimo li se ili ne", rekla je.

S druge strane, ministar rada Josip Aladrović smatra da će takva mjera doprinijeti procijepljenosti.

"Ima financijska stimulacija za najodgovornije i to će biti model kojem ćemo pristupiti", rekao je ministar.

Model je jednostavan: "Vezivati ekonomske mjere s COVID potvrdama, da se najšire izrazim, odnosno s tim dokazom da je odgovornost građana negdje na višoj razini nego negdje drugdje. - Više potvrda, više novaca? - Posredno, vjerojatno da. Imamo više od 1,5 milijuna onih koji su se cijepili, koji više ne mogu sufinancirati ekonomski oporavak onih drugih", rekao je Aladrović.

"Problem treba riješiti država, a ne poslodavci"

Branko Roglić najbogatiji je poduzetnik i podržava cijepljenje, ali se protivi i velikim kaznama.

"Ne bi trebalo neke velike kazne jer teško je čovjeka uvjeriti u nešto u što ne vjeruje. Nema tih novaca", rekao je Roglić.

Ipak, za neke poslove cijepljenje smatra nužnim.

"Ja mislim da ljudi koji nude usluge općinstvu trebali biti cijepljeni i ne bi trebali raditi ako nisu cijepljeni. Ako ulazim u dućan, moram biti siguran da se neću zaraziti", dodao je Roglić.

Cijepljenje ne ide po planu pa stručnjaci smatraju da će se morati posegnuti i za nepopularnim mjerama.

"Tu treba iskoristiti sve mjere. Ako cjepivo ne ide kao do sada, onda moram i najgore mjere poduzimati. To bi moglo biti obavezno cijepljenje", rekao je Viktor Gotovac, profesor radnog prava.

Pročitajte i ovo Povorka ponosa Petero osumnjičenih Prijava zbog nasilničkog ponašanja na sudionike Zagreb Pridea: Odmah po dojavi policajci u masi locirali moguće počinitelje

Pročitajte i ovo Krađa na plaži, ilustracija - 2 Opreza nikad dosta Nemojte biti lak plijen: Evo kako se na plaži osigurati od krađa

Problem s cijepljenjem treba riješiti država, a ne sve svaliti na poslodavce, dodaje Gotovac.

"Možda postoje teorije zavjere, možda se boje cjepiva i misle da se tamo nalaze obrve od žabe ili noge od zmije. Ako država želi da se svi procjepe, to je njezina odgovornost", rekao je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene