Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon novih mjera

Pučka pravobraniteljica o odluci Stožera: "Ako su obavezne, maske bi trebale biti i dostupne onima koji si ih ne mogu priuštiti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pučka pravobraniteljica smatra da, ako su maske obavezne, trebaju biti dostupne svima koji si ih ne mogu priuštiti.

Prema odluci Stožera civilne zaštite, korištenje javnog prometa dozvoljeno je samo putnicima s maskom na licu, a ako je u vozilu netko tko ju ne koristi, vozač ne smije krenuti. Ista mjera proširena je, između ostaloga, na stranke koje odlaze u ustanove i institucije te na kupce u prodavaonicama, a cilj joj je utjecati na sprečavanje širenja koronavirusa, zbog čega ju je iznimno važno poštivati.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović poručila je da, ako su maske obavezne, one moraju biti i dostupne svima koji si masku ne mogu priuštiti. Smatra da maske ne bi smjele biti prepreka socijalno ugroženim građanima da dođu do svojih liječnika, socijalnih radnika ili drugih pružatelja jhavnih usluga.

"Zato bi bilo potrebno da same ustanove i institucije ponude masku strankama u toj situaciji, kao i da ih jedinice lokalne samouprave osiguraju socijalno ugroženim građanima sa svog područja. Naime, ako su obavezne, maske bi građanima trebale biti i dostupne kako ne bi predstavljale prepreku u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava, pogotovo najsiromašnijima – mnogi jedino pomoću javnog prometa mogu doći do svojih liječnika, socijalnih radnika ili drugih pružatelja javnih usluga, a brojni nemaju koga zamoliti da im ode u nabavku osnovnih namirnica", navodi se u priopćenju Pravobraniteljice.

Pozitivnim smatra i to što su od obaveznog nošenja maski izuzete pojedine skupine građana, među kojima i oni s teškoćama disanja uslijed kroničnih bolesti, koji od svog obiteljskog liječnika pribave potvrdu da ne moraju nositi masku.

"Naime, pritužitelji su nam isticali kako osobama u toj situaciji nošenje maski može čak i uzrokovati kontraindikacije, posebice u ljetnom razdoblju visokih temperatura, zbog čega im liječnici preporučuju da ih ne nose. Slični izuzeci uvedeni su i u drugim zemljama, pa maske u javnom prometu ne moraju nositi osobe s određenim zdravstvenim poteškoćama u, primjerice, Engleskoj, Irskoj ili Španjolskoj", dodaje se u priopćenju.

"Korištenje maski u javnom prometu i drugim prostorima korisno je za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom, o čemu govori Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti, stoga je važno ponašati se odgovorno i pridržavati se mjera koje donosi Stožer civilne zaštite. No, pri njihovom planiranju i provedbi potrebno je odgovoriti na specifične potrebe određenih skupina građana, kao što je u slučaju obveze korištenja maski učinjeno za sve koji ju iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti", dodaje se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene