Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pet osoba na respiratoru

U Hrvatskoj 92 nova slučaja zaraze koronavirusom. Maske odsad obvezne i u banci, pošti...

Nacionalni stožer objavio je kako su u Hrvatskoj zabilježena 92 nova slučaja zaraze. Uvedene su i nove obveze nošenja zaštitnih maski u pošti, banci i drugim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt sa strankama.

U Hrvatskoj su u protekla 24 sata zabilježena 92 nova slučaja zaraze koronavirusom, a nema novih preminulih. Do danas su ukupno zabilježene 3953 osobe zaražene novim koronavirusom. 2629 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo 120 osoba. Do sada je ukupno testirano 97.724 osoba, od toga 1804 u protekla 24 sata. Zaražena su i 82 zdravstvena djelatnika.

Pročitajte i ovo Davor Božinović 265 novih slučajeva Opet pao crni rekord zaraženih! Božinović: ''Nijedna odluka stožera nije bila politički motivirana'', poslali poseban apel mladima Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu Srušen crni rekord! Novozaraženih 208, dvije osobe preminule. Poslana posebna poruka mladima: ''Ne morate se potpuno odreći zabave, ali...''

"Današnja je brojka veća nego jučer, ali nemamo novih žarišta", rekao je Krunoslav Capak i dodao kako novozaraženi dolaze sa vjenčanja i iz samostana u Đakovu.

O zaraženim turistima

Slučajevi iz Karlovca vezani su za jednu obitelj, a još nije poznato jesu li se češki turisti zarazili u Hrvatskoj.

"Imamo 16 danskih turista koji su u jednom lječilištu (u Ivanić Gradu, op.a) , od kojih je jedan pozitivan, a ostali bi se htjeli vratiti. Imamo i jednu švicarsku obitelj za koju su nam iz Švicarske dojavili kako su se zarazili u Splitsko-dalmatinskoj županiji", rekao je Capak.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut najavio je kako je nošenje maski sada obvezno i za zaposlenike trgovačkih društava i institucija koje rade sa strankama, kao i za djelatnike uslužnih djelatnosti koji dolaze u bliski kontakt sa strankama. 

Nova odluka o maskama

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak pojasnio je kako se odluka odnosi na pošte, banke i sve ostale šalterske djelatnosti, kao i na pedikere, frizere i ostale koji su u bliskom kontaktu sa strankama.

Osvrnuo se i na najave jeftinijeg testiranja na koronavirus.

"Cijena je na PCR uređajima bila dogovorena cijena za druge virusne pretrage, pa je dogovorena cijena od 200 eura. Svi koji sad rade testove spremni su razgovarati o novoj cijeni", rekao je Capak i dodao da bi nova, jeftinija cijena testiranja mogla biti usvojena sljedeći tjedan. 

Šefica Infektivne Alemka Markotić kazala je kako prevladava dojam da su simptomi novozaraženih sada nešto blaži te dodala kako imamo i bolesnike mlađe dobi. 

"Jedan bolesnik je danas uspješno skinut s respiratora, ali i podaci o starosti upozoravaju da i mlađi mogu oboljeti i imati teže oblike. Jedna teže oboljela osoba ima samo 16 godina. Pridružene bolesti i pretilost i dalje su rizik. Pratimo situaciju, ali nije se ništa spektakularno promijenilo da bismo mogli reći da je jasno drugačija klinička slika. Imamo pet ili šest mlađih osoba, jednu od 16 te ostale između 40 i 55 godina s težim oblicima bolesti, koji bi mogli biti kandidati za respirator", rekla je Markotić. 

"Nismo očekivali ovako žestok odgovor"

Capaka su novinari pitali koji bi broj zaraženih izazvao zabrinutost, na što je poručio kako nisu očekivali ovako žestok odgovor.

"Naši modeli pokazuju da će nam brojke sada padati s obzirom na to da smo uveli ove mjere", rekao je Capak.

Na odluku veledrogerija o obustavi lijekova bolnicama zbog duga, Maja Grba-Bujević rekla je kako će na to pitanje sutra odgovoriti ministar zdravstva Vili Beroš.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene