Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pripreme za pravoslavni uskrs

Uzalud sve mjere i briga za bližnje: U Istočnom Sarajevu u jeku epidemije pričest vjernika istom žlicom

Pravoslavni vjernici diljem svijeta pozvani su da uskrsne blagdane provedu u krugu svojih obitelji i ostanu u kućama.

U nekim zemljama, kao što je susjedna Srbija uveden je i najdulji policijski sat do sada, trajat će dulje od tri dana. Međutim, strahuje se da će dio vjernika kao i dio svećenstva zanemariti upute i državnih i vjerskih čelnika.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa

Jedna, ista žlica služi za pričest desetaka vjernika u Istočnom Sarajevu. Uzalud sve mjere i briga za bližnje. I dalje ima onih koji se oglušuju na upozorenja. Tako je bugarski metroplit Gavril poručio kako mikrobi sagorijevaju tamo gdje je Božji blagoslov.

Premijer Bojkov popustio je pod pritiskom Crkve i dopustio održavanje obreda, ali je sam pozvao vjernike da ostanu u kućama. I Srpska pravoslavna crkva tražila je održavanje liturgija za Uskrs što im nije odobreno. Pa je na kraju patrijarh Irinej pozvao vjernike da slave u svojim domovima.

"Jedan virus je uzdrmao i bacio na kolena čitav svet i doveo u opasnost zdravlje i živote miliona ljudi", poručio je Irinej.

U Srbiji, kao i u Republici Srpskoj policijski sat je produljen. I bit će najdulji do sada, počeo je u 17 sati, u Republici Srpskoj će trajati do ponedjeljka u pet ujutro, a u Srbiji još jedan dan dulje.

U Rusiji u kojoj je najveći broj pravoslavnih vjernika, slavlje Uskrsa ovisi o epidemiološkoj situaciji u svakoj od regija. U Moskvi će se obredi služiti, ali bez vjernika.

Mjere za blagdane postrožila je i Grčka. Dodatnim kontrolama sprečavaju one koji pokušavaju napustiti prebivalište tijekom vikenda.

Velika većina se uskrsnih običaja odrekla ili ih je prilagodila, od ostanka kod kuće, praćenja liturgije na društvenim mrežama, do blagoslova iz automobila kako nakon Uskrsa ne bi svima bilo gore.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene