Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKE ZALIHE

Preokret u Njemačkoj: Uskoro stižu nove preporuke za cijepljenje AstraZenecom za starije od 65?

Cjepivo AstraZeneca
Cjepivo AstraZeneca Foto: DNEVNIK.hr
Zbog velikih zaliha neiskorištenog cjepiva AstraZenece Njemačka bi mogla revidirati preporuke za cijepljenje starijih od 65 godina.

Savjetnici njemačke vlade zaduženi za zdravstvo najavili su kako bi ta zemlja uskoro mogla dopustiti da se i stariji od 65 godina cijepe AstraZenecinim cjepivom. Do te je najave došlo u vrijeme kada je niz zemalja EU-a pod pritiskom jer im u skladištu stoje neiskorištene zalihe cjepiva tog proizvođača.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pala odluka Građani mlađi od 60 godina koji su primili AstraZenecu ponovljenu dozu dobit će od drugog proizvođača Slika nije dostupna Uz izuzetke Njemačka će cjepivom AstraZenece cijepiti samo starije od 60 godina

Thomas Mertens, šef njemačkog povjerenstva za cijepljenje, rekao je za televiziju ZDF da će "vrlo brzo" izdati "modificiranu preporuku", misleći pritom na raniju odluku da se AstraZenecinim cjepivom cijepe samo mlađi od 65 godina, donosi Financial Times.

Njegovi komentari stižu u vrijeme kada se neiskorištene doze AstraZenecina cjepiva gomilaju u skladištima širom Europe, a slijedom sumnji učinkovitost tog cjepiva za starije u nizu europskih zemalja, među kojima su Francuska i Njemačka.

Do subote je Njemačka iskoristila tek 363.645 doza AstraZenecina cjepiva, a u isto vrijeme raspolažu s čak 1,45 milijuna doza. Upozorava se i da tisuće Nijemaca nisu došle na dogovoreni termin cijepljenja nakon što su saznali da bi trebali primiti AstraZenecino cjepivo. Slična je situacija i u Francuskoj.

Njemački dužnosnici kažu da je glavni razlog za sumnjičavost prema AstraZenecinu cjepivu ranija preporuka da ga ne primaju stariji od 65 godina, donesena zbog manjka podataka o učinkovitosti za tu dobnu skupinu.

"Nismo nikad kritizirali samo cjepivo... Rekli smo tek da podaci za starije od 65 godina nisu adekvatni", rekao je Mertens te dodao kako se mišljenje povjerenstva za cijepljenje o AstraZeneci popravilo "u svjetlu novih podataka koji su došli u međuvremenu".

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene