Cjepivo Johnson&Johnson, ilustracija
Cjepivo Johnson&Johnson, ilustracija Foto: Frank Hoermann/DPA/Pixsell

Njemačka neće ograničavati upotrebu cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Johnson&Johnson zbog slučajeva stvaranja ugrušaka, rekao je u petak direktor državnog povjerenstva za cijepljenja.


"Cjepivo tvrtke Johnson&Johnson je sigurno i djelotvorno, posebice kod osoba starijih od 60 godina", objasnio je direktor Instituta Paul Ehrlich, Klaus Cichutek, u jednom intervjuu.

Ona je napomenuo da je opasnost od ugrušaka kod cjepiva Johnson&Johnson "još 10 puta manja" nego kod cjepiva AstraZeneca.

"Na temelju podataka koje smo dobili iz SAD-a proizlazi da se na milijun cijepljenih cjepivom Johnson&Johnson pojavljuje jedan slučaj tromboze", rekao je Cichutek.

On je naglasio da će Stalno povjerenstvo za cjepiva (Stiko) sljedećeg tjedna, na temelju novih podataka, donijeti novu procjenu sigurnosti cjepiva Johnson&Johnson.

Alexei Navalny Aleksej Navaljni prekinuo štrajk glađu, poznat i razlog: ''Ostvarili smo ogroman napredak''

Bolnica Beroš: "U jednom danu cijepljeno više od 20.000 ljudi." Dramatično stanje u Istri, provjerili smo zašto je čak 65 posto zaraženih u bolnici

Cichutek je istodobno pozdravio odluku nekih saveznih pokrajina da cjepivo AstraZeneca opet koristi za sve starosne skupine, a ne samo za starije od 60.

"Na raspolaganju nam stoje četiri sigurna cjepiva", rekao je Cichutek.

On je naglasio da je i kod cjepiva Johnson&Johnson i AstraZeneca korist koju donosi zaštita od koronavirusa višestruko veća od eventualnog rizika od tromboze.