Koronavirus u Mađarskoj
Koronavirus u Mađarskoj Foto: Afp

Policija je protiv ljudi koji su širili lažne informacije o koronavirusu usred epidemije podnijela prijave. Hrvatska nema kazneno djelo širenja lažnih vijesti, pa je policiji ostalo da se drži zakona iz 1977.


Usred pandemije i borbe s virusom, bilo je i onih koji su preko društvenih mreža javnosti nudili "povjerljive" informacije o koronavirusu, mjerama usred pandemije, ali i podatke o osobama u izolaciji, piše Novi list. 

Vezani članci COVID bolnica u Areni Otvara se stacionar Arena, liječnik HV-a otkrio: "Sve je spremno. Sutra primamo prve pacijente. Za vikend će ih doći ukupno 40" Hrvoje Bujas Šef udruge Glas poduzetnika: "Ako ništa drugo ne preostane, mi smo spremni napraviti blokadu i prosvjede. Dajte privatnom sektoru da prodiše"

Takve objave u brojnim su se slučajevima pokazale neistinitima i policija ih je odlučila tretirati kao prekršaje i do kraja svibnja podnijela je 32 optužna prijedloga općinskim sudovima zbog počinjenja prekršaja izmišljanja ili širenja lažnih vijesti vezanih uz bolest COVID-19, piše Novi list.

No, Hrvatska nema kazneno djelo širenja lažnih vijesti, pa je policiji ostalo da se drži Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, starog zakona još iz vremena bivše Jugoslavije, čija prva verzija datira još iz 1977. godine koji dosad nije doživio značajnije promjene, osim izmjena s početka devedesetih godina kad su novčane kazne određene u njemačkim markama i to dosad nije izmijenjeno iako je marku prije 18 godina zamijenio euro.

Prema tom zakonu propisano je da će se onaj "tko izmišlja ili širi lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana kazniti za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana".

Dakle, 32 građana koji su širili lažne vijesti o koronavirusu i po mišljenju policije tako uznemirili javnost mogli bi platiti kaznu do najviše osamstotinjak kuna ili provesti u zatvoru do mjesec dana.