Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zakon iz 1977. godine

Za širenje lažnih vijesti o koronavirusu podnesene 32 prijave. Sudit će im se po zakonu iz bivše Jugoslavije!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je protiv ljudi koji su širili lažne informacije o koronavirusu usred epidemije podnijela prijave. Hrvatska nema kazneno djelo širenja lažnih vijesti, pa je policiji ostalo da se drži zakona iz 1977.

Usred pandemije i borbe s virusom, bilo je i onih koji su preko društvenih mreža javnosti nudili "povjerljive" informacije o koronavirusu, mjerama usred pandemije, ali i podatke o osobama u izolaciji, piše Novi list. 

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Slika nije dostupna Cirkuliraju podvarijante Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

Takve objave u brojnim su se slučajevima pokazale neistinitima i policija ih je odlučila tretirati kao prekršaje i do kraja svibnja podnijela je 32 optužna prijedloga općinskim sudovima zbog počinjenja prekršaja izmišljanja ili širenja lažnih vijesti vezanih uz bolest COVID-19, piše Novi list.

No, Hrvatska nema kazneno djelo širenja lažnih vijesti, pa je policiji ostalo da se drži Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, starog zakona još iz vremena bivše Jugoslavije, čija prva verzija datira još iz 1977. godine koji dosad nije doživio značajnije promjene, osim izmjena s početka devedesetih godina kad su novčane kazne određene u njemačkim markama i to dosad nije izmijenjeno iako je marku prije 18 godina zamijenio euro.

Prema tom zakonu propisano je da će se onaj "tko izmišlja ili širi lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana kazniti za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana".

Dakle, 32 građana koji su širili lažne vijesti o koronavirusu i po mišljenju policije tako uznemirili javnost mogli bi platiti kaznu do najviše osamstotinjak kuna ili provesti u zatvoru do mjesec dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene