Prema informacijama epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ u slučaju pozitivnog pacijenta s Raba svih 17 kontakata (roditelji, rodbina itd.), koje su epidemiolozi testirali na Rabu, negativni su.

Galerija +0 Rab

Kako kažu epidemiolozi to je izvrsna, ali i njima očekivana vijest. Također serološkim testiranjem zaraženog sa Raba potvrđeno je da je IgG pozitvan što bi značilo da se radi o stečenom imunitetu starijeg datuma, navodi se na stranicama PGŽ-a.

Vezani članci Testiranje na Covid-19 Ne pada broj smrtnih slučajeva: Stožer objavio nove podatke Cjepivo protiv koronavirusa Stigli novi podaci stožera: Pogledajte stanje po županijama

Stožer za civilnu zaštitu Primorsko-goranske županije jučer je javio o jednom novom slučaju zaraze. Riječ je o Rabljaninu koji se 17. ožujka vratio iz Austrije, preventivno je bio u samoizolaciji dva tjedna, a u utorak je testiran na koronavirus. Test je bio pozitivan.

Muškarac je u Hrvatsku došao iz Austrije još 17. ožujka, no u utorak, prije nego što se odlučio vratiti u inozemstvo, podvrgnuo se testu koji je pokazao da je - pozitivan.

Kako su ocijenili epidemiolozi, muškarac se zarazio u inozemstvu, još prije dolaska u Hrvatsku, ali simptome nije imao i bio je neopasan za svoju okolinu.

Iz Nastavnog zavoda PGŽ objašnjeno nam je kako je moguće da je muškarac bio zaražen dva i pol mjeseca, a da nitko od njegovih kontakata nije obolio.

"To je dobra vijest. Bio je u Austriji, bio je u izolaciji, prošlo je vrijeme i osoba više nije bila infektivna“, kazala nam je dežurna epidemiologinja te dodala kako je zaražena osoba nakon protoka vremena od 28 dana manje infektivna. 

Točnije, osoba 4 tjedna nakon oboljenja nema više toliki potencijal širenja bolesti. "Osoba nakon 4 tjedna ima i može imati pozitivan test, ali nema zaraznost", potvrdila nam je dežurna epidemiologinja. 

Objasnila nam je i da su ovakvi slučajevi vrlo rijetki, ali "očigledno mogući" i da je sve još u fazi ispitivanja i istraživanja. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju