Obavijesti Video Pretražite Navigacija
traže rigorozne mjere

Pavle Kalinić nakon odbijenice: ''Kasnimo s mjerama više od dva tjedna, netko će morati snositi odgovornost''

Pavle Kalinić (Foto: Dnevnik.hr)
Pavle Kalinić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, rekao je da je Hrvatska sa strožim mjerama počela prekasno. Naglasio je da će netko morati snositi odgovornost zbog nedonošenja mjera.

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić rekao je za DNEVNIK.hr da kasnimo s mjerama najmanje dva tjedna. ''Netko će morati snositi odgovornost zbog nedonošenja mjera'', naglasio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijeti i novčana kazna Vlasti izgubile spor: Moraju izmijeniti zakonski okvir za mjere protiv COVID-a ili ih ukinuti u roku od 30 dana Slika nije dostupna Objavila vlada Ali samo eksperimentalno: Susjedi oprezno popuštaju mjere, otvorili terase kafića na tjedan dana

"Više od dva tjedna kasnimo s donošenjem odluka. Italija je isto kasnila, jučer su imali gotovo 360 mrtvih jer su s ovim mjerama krenuli prekasno. Strah me da će početi eksponencijalni rast. Moramo se zaštititi. Kina je to sasjekla rigoroznim mjerama, Njemačka je počela zatvarati granice, a mi imamo situaciju da kamion može ući u Hrvatsku, a ne može izaći. Za zaštitu stanovnika sad je najvažniji Nacionalni stožer, koji mora početi povlačiti poteze", rekao je Kalinić za N1.

Komentirajući dokument koji je u nedjelju procurio u javnost, a u kojem se traže strože mjere za Grad Zagreb, rekao je da se na njega treba očitovati Vlada. "Imao sam kontakt sa Stožerom. Nisu pročitali točku dva da im je poslano da se očituju. Nakon toga nije bilo problema. Ljudi reagiraju, a nisu pročitali." Rekao je da bi prema preporukama zagrebačkog stožera ostali raditi dućani prehrane, ljekarne i bolnice.

"Imamo karantenu koja funkcionira, imamo i druge varijante za karantenu, napravit ćemo sve što možemo. Glavnina medicinskih ustanova je u Zagrebu. Ako se odluke ne budu donosile, stvar će izmaći kontroli. Upitna je količina opreme koja postoji, pokušava se nabaviti na sve strane. Dio je pokrio Grad Zagreb", rekao je Kalinić za N1.

Dodao je da Zagreb raspolaže s 12 epidemiologa, što je premalo, i da su preopterećeni.

Nakon odbijenice Nacionalnog stožera za provođenje strožih mjera, Kalinić je rekao da je sljedeći korak konzultacija s ljudima koji su sudjelovali u izradi dokumenta. ''Zapitao sam se nalazi li se Hrvatska u Europi gledajući ovu presicu. Kasnimo dva tjedna ili više. Vrijeme će pokazati tko je bio u pravu'', zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene