Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva crta obrane od korone

Obiteljski liječnici na izmaku snaga: "Radimo ponekad i za dvoje"; "Bojimo se jeseni, trebamo jasne smjernice"

Iako je primarna zdravstvena zaštita prva crta obrane od korone, obiteljskim liječnicima tijekom krize voda je došla do grla.

Odradili su prvu rundu protiv korone. Posla i danas imaju preko glave, a obiteljskih liječnika je malo. Ovako, kažu, ne mogu dalje i pitaju se kako izdržati drugi udar korone.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama" Slika nije dostupna Hoće li biti cjepiva Kako se prijaviti za cijepljenje ako ne spadate u prioritetne i ugrožene skupine? HZJZ pokreće digitalnu platformu za naručivanje

"Radimo ponekad i za dvoje. Ako netko ode na godišnji ili bolovanje, onda mu drugi uskače. Mladih doktora uglavnom nema", rekla je Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

U problemima nisu samo manji nego i veći gradovi: "Kolegica koja je hitno morala na operaciju zbog karcinoma dojke nije mogla naći zamjenu i već joj 17 dana njezina sestra radi sama, odnosno koristimo liječnike koji su u njezinoj ustanovi", dala je Krolo primjer iz Splita.

Sto kilometara južnije, u Pločama, dobar dio liječnika uskoro će u mirovinu.

"Pet do šest doktora će u sljedećih pet-šest godina u mirovinu. Nadamo se da neće svi otići u istom trenutku", rekao je Vinko Matić, ravnatelj Doma zdravlja Ploče.

Ministarstvo rješenje vidi u petogodišnjoj specijalizaciji

Trenutačno u Hrvatskoj imamo 2215 liječnika obiteljske medicine, a prosječna dob im je 53 godine. Njih više od 668, odnosno čak 30 posto ima više od 60 godina. I u Pločama se već mora razmišljati o tome tko će zamijeniti one koji odu u mirovinu.

U Ministarstvu zdravstva rješenje vide u petogodišnjem planu specijalističkog usavršavanja.

"Početkom rujna ministar će donijeti plan specijalizacija s kojim će se dugoročno rješavati problem. Isto tako, razgovaramo s predstavnicima lokalne, odnosno područne samouprave kako bi se poboljšali materijalni uvjeti i status liječnika na njihovim pojedinim područjima", rekao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić.

U udruzi pacijenata kažu da se mora napraviti plan za jesen i bolje djelovati nego na početku epidemije.

"O tome se trebalo voditi računa, a ne da sada imamo povećan broj komplikacija i smrtnosti. Tko zna što nas još čeka? Ono što sad ne vidimo, vidjet ćemo za koji mjesec", rekla je Jasna Karačić iz Hrvatske udruga za promicanje prava pacijenata.

Liječnici se boje jeseni

O problemima obiteljskih liječnika uživo u Dnevniku Nove TV razgovarali smo s doktoricom Vesnom Potočki-Rukavinom iz Koordinacije obiteljske medicine Grada Zagreba, koja je rekla da je sustav učinio telefonsku nedostupnost liječnika neminovnim.

"Ako vi svaki dan u svojoj ordinaciji imate 100 do 200 kontakata, a kolegica u Međimurju je prošli tjedan u jednom danu imala 295 kontakata, onda to znači da će za 296. biti nedostupna. Molim pacijente da budu strpljivi jer radimo sve što možemo da prevladamo taj problem", rekla je Potočki-Rukavina.

Dodala je da se liječnici boje jeseni jer će tada, osim zbog koronavirusa, tada problema biti i zbog drugih respiratornih bolesti.

"Što je s svim drugim respiratornim bolestima, virusima i gripama? Mi klinički jako teško možemo prepoznati o čemu se radi. Smatramo da trebamo dobiti jasne smjernice od Nacionalnog kriznog stožera", rekla je te dodala da smatra da će sadašnje smjernice najesen biti nedostatne zbog djece koja se vraćaju u škole i vrtiće.

S Potočki-Rukavinom razgovarali smo i o nedostatku obiteljskih liječnika. Rekla je da će petogodišnji plan specijalizacije pomoći, ali da se njime ne može u potpunosti nadoknaditi nedostatak. Također je rekla što će obiteljski liječnici na sastanku tražiti od ministra zdravstva Vilija Beroša.

"Tražimo rasterećenje od administracije, dodatnu sestru, normative, prave smjernice, financijsku sigurnost, edukaciju i administratora koji će, ako drugačije nije moguće, raditi ono što mi sada radimo, a ne ono što se tiče našeg posla", rekla je Potočki-Rukavina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene