Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj koji je šokirao Hrvatsku

Pacijenti dr. Gorana Jusupa bez liječnika: "Rješenja nema, svi mladi i sposobni su otišli"

Josipa Rodić (Foto: Dnevnik.hr)
Josipa Rodić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Doktorica Josipa Rodić (Foto: Dnevnik.hr) Doktorica Josipa Rodić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Josipa Rodić (Foto: Dnevnik.hr) Josipa Rodić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ovoliko liječnika nedostaje (Foto: Dnevnik.hr) Ovoliko liječnika nedostaje (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Renata Bek (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Slučaj u Obrovcu zorno je pokazao svu tromost sustava, ali i nepreuzimanje odgovornosti od strane onih koji vode taj isti sustav. U utorak se u ordinaciju doktora Jusupa nije moglo. Raspisan je natječaj za novog liječnika - što je povuklo opet pitanje o nedostatku liječnika.

Do ordinacije dr. Jusupa u utorak se nije moglo. Ugovor s HZZO-om je raskinut, pacijenti se razbježali. One koji su ostali njegovi pacijenti preraspodijelit će ostali zaposleni liječnici.

Pročitajte i ovo Vikica Krolo (Foto: Dnevnik.hr) liječnik o kojem priča cijela hrvatska Predsjednica KoHOM-a o slučaju iz Obrovca: ''HZZO je mogao možda reagirati ranije, a ne čekati da liječnik padne na samo 400 pacijenata'' Doktor Goran Jusup (Foto: Provjereno) - 11 Slučaj koji je šokirao Hrvatsku Netočan navod u priopćenju saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj: Sporna izjava nikad nije emitirana u programu Nove TV

"Od preksutra će biti tamo doktor. Preraspodjelom radnog vremena ćemo uputiti nekoga od naših zaposlenih doktora da rade u Obrovcu", kazala je Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije.

Natječaj za novog liječnika i medicinsku sestru je raspisan. Čeka se suglasnost ministra.

"To je dolje jedan nesretan splet okolonosti gdje taj liječnik očito u zadnje vrijeme je razvijao bolest i nije funkcionirao. Naravno da će dolje biti osigurana skrb pacijentima, na način da će biti preraspodjele drugih liječnika. S druge strane, ministarstvo će dati suglasnost za raspisivanje natječaja i zapošljavanje novog liječnika i medicinske sestre", poručio je iz Rijeke ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Sustav je dopustio ovakav splet okolnosti. Teško je povjerovati da je cijeli Obrovac znao, a nitko u sustavu nije. I ravnateljica Doma zdravlja prebacuje lopticu. Specijalistička ordinacija dr. Jusupa je samostalna ordinacija i Dom zdravlja nema ingerencije nikakve nad radom koncesionara", poručuje Bek.

Zakazalo se na svim razinama

Dr. Sanja Klaić Grotić, predsjednica Sekcije liječnica obiteljske medicine HUUGO-a kaže - zakazalo se na svim razinama. "Moramo se naučiti na ovakvim primjerima, pogotovo kolege - tu je taj kodeks medicinske etike - kolege koje su radili vještačenja od strane HZZO-a. Bilo je načina da se problem prepozna i da se kolegi na adekvatan način pomogne", smatra Klajić Grotić.

Pomoć treba cijelom sustavu. Prema podacima Udruge ugovornih ordinacija nedostaje 1168 liječnika u obiteljskoj medicini, a na burzi rada trenutačno je 55 doktora medicine.

"Ako postoji i jedan zdravstveni radnik na burzi rada, to je samo znak da nam ministarstvo poručuje da nam radnici u zdravstvu ne fale. Obiteljskih liječnika ima premalo. Ministar je rekao da, ako će raditi u svojoj ambulanti, pokrivat će i ambulantu. Recimo, sada kada govorimo o Obrovcu, pokrivat će i ambulantu u Obrovcu. Kako može jedan liječnik pokrivati dvije - tri ambulante?", pita se Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Ministar priznaje problem

Ministar i sam priznaje probleme s nedostatkom liječnika. "Je, nažalost, u takvim mjestima je problem", kazao je ministar Kujundžić.

To smo već apsolvirali. Od ministra bi umjesto mantre voljeli čuti rješenja. Zna se već godinama da ostajemo bez liječnika, stalno slušamo iste izjave odgovornih, a konkretnih koraka - nema. Čini se kako odgovorni rade ono što je najlakše - zatvaraju oči pred problemom što je pokazao i slučaj u Obrovcu.

Iz jedne zagrebačke ordinacije javila se reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica. Pokušala je doznati kako je moguće da ima nezaposlenih liječnika, a istovremeno ih toliko nedostaje.

O tome je poslan upit i Zavodu za zapošljavanje. Iz Zavoda su odgovorili da su neki od ovih 55 u postupku selekcije, neki u postupku samozapošljavanja, a neki se ne žele seliti.

Naime, medju njima ima i onih koji nisu više mladi te nisu spremni seliti se. Isto tako, oni si mogu priuštiti biranje budući da je potražnja za njima velika, a većina preferira rad u mjestu boravka. I tako, male sredine ostaju bez liječnika.

Rješenja nema

O tome je više rekla gošća Dnevnika Nove TV dr. Josipa Rodić, predsjednica Udruge ugovornih ordinacija.

Tko je odgovoran, po vama, za ovaj problem nedostatka liječnika?

Ustav RH, Zakon o regionalnoj i lokalnoj samoupravi i Zakon o zdravstvenoj zaštiti je sasvim jasan. Za organiziranje i sufinanciranje primarne zdravstvene zaštite odgovorna je lokalna samouprava - to su županije i gradovi.

Oni su morali planirati, to im je zakonska obveza, o nadoknadi kadrova po umirovljenju i po smrti i planirati potrebne specijalizacije kako bi se stručni kadar nadomjestio novim i mlađim kadrom.

Koliko je situacija ozbiljna?

Situacija je izrazito ozbiljna. Mi smo pokazali svojim izračunima koliko nas u sustavu nedostaje, a županije su propustile svoju priliku da održe primarnu zdravstvenu zaštitu na način da, u situaciji kad su trebali raspisivati koncesijske natječaje - oni su to opstruirali, ljudima koncesije nisu davali i sve mlado, što je bilo sposobno, je otišlo.

Koliko osiguranika makismalno može imati jedan liječnik?

U obiteljskoj medicini to je 2125. To je ogromno opterećenje i mi smo početkom travnja od HZZO-a dobili upozorenje, po ne znam koji put, da će nam se čudo toga dogoditi ne budemo li pacijente upisivali - što ne dolazi u obzir.

Svatko od nas ima svoje stručne, zdravstvene i ljudske kapacitete za koje može garantirati da će posao odraditi.

Je li izvjestan uvoz liječnika?

Apsolutno da da. Samo ne vidim odakle jer liječnici nedostaju u cijeloj Europskoj uniji.

Što je rješenje?

Ne vidim rješenje. To je odavno trebalo planirati unatrag 20 godina. Da biste imali jednog specijalistu obiteljske medicine, pedijatra ili ginekologa - vi ga ne možete izmisliti preko noći. Sve te specijalizacije traju jako, jako dugo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene