Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog nedostatka liječnika

Možda imaju rak debelog crijeva, ali na pregled će čekati mjesecima

Bolnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Bolnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bolnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Bolnica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bolnica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Pacijenti iz Dubrovačko-neretvanske županije, čiji su nalazi pokazali rizik od raka debelog crijeva, trebaju pregled na koji se ne mogu naručiti. Čekaju ga gotovo pet mjeseci. Testirali su se u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Još jedna tužna priča hrvatskog zdravstva.

"Osobe koje imaju pozitivne nalaze testova stolice na oku nevidljivu krv, u sklopu nacionalnog programa ne mogu doći do termina za kolonoskopiju", rekla je Marija Mašanović iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Na pitanje novinarke koliko se može čekati Mašanović je odgovorila: "Nekih mjesec i pol dana maksimalno."

Razlog čekanja od gotovo pet mjeseci je nedostatak liječnika u dubrovačkoj bolnici. Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, Marijo Bektić, kazao je: "OB Dubrovnik ima tek dva djelatnika gastroeneterologa, od kojih obojica imaju i veći broj dežurstava. Rade hitnu službu, ambulantu i ostalo, tako da u ovim uvjetima i uz kvar aparata koji smo imali prije nekoliko mjeseci, se napravilo najviše što se moglo. Svi ovi spomenuti pacijenti će biti obrađeni između 1. listopada i 1.studenoga."

Pročitajte i ovo Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) PREKOVREMENI RAD "Nijedna bolnica u Hrvatskoj bez ovoga ne može funkcionirati. Dosad smo već imali nekoliko inspekcija..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Takav je trend? Kujundžić opet briljira: "Liječnici se vraćaju u Hrvatsku jer shvaćaju da nije u šoldima sve"

Na odjelu gastroenterologije u poliklinici gdje se inače obavljaju pregledi kolonoskopije danas nema gužvi. Razlog je jednostavan – nema pacijenata jer nema ni liječnika.

"Kolega iz dežurstva je specijalizant je u Zagrebu i kolega, koji je ujedno i voditelj odjela, je na zasluženom odmoru od šest dana", nastavio je Bekić.

Liječnici obiteljske prakse dobili su obavijest da pacijentima kažu kako termina nema. Poručuju kako su zbog nedostatka liječnika pacijentima ugroženi životi.

"Liječnici obiteljske medicine mogu samo obavijestiti svoje pacijente da pokušaju napraviti tu pretragu što prije - privatno ili u nekoj dugoj županiji. Najbliža im je splitska bolnici", rekla je Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

I pacijenti su svjesni problema. Gospođa Nevenka razmatra obje strane: "Teško je ljudima, ali očito je da je teško i ovoj drugoj strani koja nema s kime raditi."

Dva liječnika s gastroenterologije u dubrovačkoj bolnici u 2018. godini sami su obavili čak 723 gastroskopije i 1021 kolonoskopiju. Ravnatelj ističe da je ovo za dubrovačku bolnicu izvanredno stanje.

Na ovaj se problem oglasilo i Ministarstvo zdravstva.

"Obveza je svake bolnice u kojoj se provode nacionalni preventivni programi, uključivši OB Dubrovnik, da sudjeluje u provedbi istih u propisanim rokovima, za što je posebno plaćena", poručuju iz Ministarstva.

Plaćena je bolnica, a plaćeno je i Ministarstvo, plaćena je i država. Itekako su sve pacijenti platili, no 39 ljudi na krajnjem jugu možda ima rak debelog crijeva, a pregled će još čekati. Toliko o obvezama koje spominje Ministarstvo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene