Epidemiologinja, ilustracija
Epidemiologinja, ilustracija Foto: Pixsell/Shutterstock

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern u nedjelju je naredila trodnevno zatvaranje za grad Auckland zbog pojave tri neobjašnjena slučaja COVIDA-19 u zajednici.


Građanima najvećega novozelandskoga grada, kojih je 1,7 milijun, naređeno je da ostanu kod kuće od ponoći, kad počinje karantena trećeg stupnja u kojoj se škole i tvrtke zatvaraju, osim osnovnih službi.

Vezani članci Australija i Novi Zeland: Kao da nema koronavirusa - 6 Ovo nisu arhivske snimke: Na koncertu i utakmici na drugom kraju svijeta deseci tisuća ljudi. I to bez razmaka i maski Emotivni putnici iz Australije sletjeli na Novi Zeland - 3 Suze zbog otvaranja granice nakon godinu dana blokade: "Nisam očekivala da ću biti toliko emotivna"

Ardern je rekla da je zatvaranje uvedeno samo zbog slučaja da "bi to mogao biti jedan od brže prenosivih sojeva COVIDA prema kojemu moramo djelovati s visokim stupnjem opreza".

Premijerka je mjeru najavila nakon hitnog sastanka s drugim najvišim dužnosnicima u vladi. Rekla je da su odlučili oprezno pristupiti dok ne saznaju više o epidemiji.

Zaraženi su majka, otac i kći iz Aucklanda. Dužnosnici su rekli da majka radi u tvrtki koja pere rublje za zrakoplovne kompanije, a istražuju postoji li povezanost sa zaraženim putnicima. Žena sama nije ulazila u zrakoplove.

To je zatvaranje prvo u šest mjeseci i predstavlja značajan zastoj u uglavnom uspješnim naporima države da kontrolira virus.

Novi Zeland, s populacijom od 5 milijuna ljudi, prijavio je ukupno nešto više od 2300 zaraženih i 25 umrlih od početka pandemije.