6500 djelatnika tvornice završilo u karanteni - 3
6500 djelatnika tvornice završilo u karanteni - 3 Foto: Afp

Prosvjednici su u subotu blokirali prilaz mesnom pogonu Toennies u mjestu Rheda-Wiedenbrueck koja se posljednjih tjedana nalazi na udaru kritika zbog nehumanih uvjeta u kojima rade radnici s istoka Europe, što je pogodovalo izbijanju koronavirusa u toj regiji.


"Zatvorite industriju životinja" i "Prekinite s izrabljivanjem ljudi, životinja i prirode", stajalo je na transparentu koji su istaknuli aktivisti, popevši se na krov tvornice. U isto vrijeme je ispred zgrade prosvjedovalo stotinjak osoba. Na prosvjede je pozvao savez "Zajednički protiv industrije životinja" koji je u jednom priopćenju zatražio trajno zatvaranje najveće europske klaonice i pogona za preradu mesa.

Ovaj pogon je zatvoren već nekoliko tjedana nakon što je ovdje nastalo novo žarište koronavirusa, uglavnom među radnicima iz istočne Europe koji pod lošim uvjetima rade u njemačkoj mesnoj industriji.

Zbog naglog povećanja broja zaraženih u okrugu Guetersloh, gdje se nalazi tvornica Toennies, ponovno su uvedene posebne mjere, a stotine radnika klaonice se nalaze u karanteni. Ovaj slučaj je iznova pokrenuo rasprave o uvjetima rada u njemačkoj mesnoj industriji gdje se u velikom broju i uz slabije plaće zapošljavaju mesari iz istočne Europe, pretežito Rumunjske i Poljske.

U subotu je i premijer Bavarske Markus Soeder zatražio promjenu pristupa unutar prehrambene industrije i okretanje manjim stočarskim farmama i održivijoj poljoprivredi. "Odgovor na trenutne probleme je možda poljoprivredna ekologija umjesto poljoprivrednog kapitalizma", poručio je demokršćanski političar Soeder u video poruci.