Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epidemija u Njemačkoj

Prosvjednici blokirali prilaz klaonici iz koje se proširio koronavirus: "Prekinite s izrabljivanjem ljudi, životinja i prirode"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjednici su u subotu blokirali prilaz mesnom pogonu Toennies u mjestu Rheda-Wiedenbrueck koja se posljednjih tjedana nalazi na udaru kritika zbog nehumanih uvjeta u kojima rade radnici s istoka Europe, što je pogodovalo izbijanju koronavirusa u toj regiji.

"Zatvorite industriju životinja" i "Prekinite s izrabljivanjem ljudi, životinja i prirode", stajalo je na transparentu koji su istaknuli aktivisti, popevši se na krov tvornice. U isto vrijeme je ispred zgrade prosvjedovalo stotinjak osoba. Na prosvjede je pozvao savez "Zajednički protiv industrije životinja" koji je u jednom priopćenju zatražio trajno zatvaranje najveće europske klaonice i pogona za preradu mesa.

Ovaj pogon je zatvoren već nekoliko tjedana nakon što je ovdje nastalo novo žarište koronavirusa, uglavnom među radnicima iz istočne Europe koji pod lošim uvjetima rade u njemačkoj mesnoj industriji.

Zbog naglog povećanja broja zaraženih u okrugu Guetersloh, gdje se nalazi tvornica Toennies, ponovno su uvedene posebne mjere, a stotine radnika klaonice se nalaze u karanteni. Ovaj slučaj je iznova pokrenuo rasprave o uvjetima rada u njemačkoj mesnoj industriji gdje se u velikom broju i uz slabije plaće zapošljavaju mesari iz istočne Europe, pretežito Rumunjske i Poljske.

U subotu je i premijer Bavarske Markus Soeder zatražio promjenu pristupa unutar prehrambene industrije i okretanje manjim stočarskim farmama i održivijoj poljoprivredi. "Odgovor na trenutne probleme je možda poljoprivredna ekologija umjesto poljoprivrednog kapitalizma", poručio je demokršćanski političar Soeder u video poruci.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene