Zatvoren kafić, ilustracija
Zatvoren kafić, ilustracija Foto: Getty Images

Njemačka planira produljiti restriktivne mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa do 14. ožujka, stoji u nacrtu sporazuma koji će kancelarka Angela Merkel predložiti premijerima 16 njemačkih saveznih pokrajina na sastanku kasnije tijekom dana.


Broj dnevnih infekcija koronavirusom u Njemačkoj je u padu, što je navelo neke od regionalnih čelnika da se založe za postizanje dogovora o ublažavanju restriktivnih mjera, no sve više raste zabrinutost zbog utjecaja novih sojeva virusa na rast broja slučajeva.

"Imamo vrlo osjetljivu situaciju", kazao je za Spiegel Online premijer savezne pokrajine Baden-Württemberg i predstavnik Zelenih Winfried Kretschmann. "Vidimo u nekim drugim zemljama poput Portugala kako se brzo situacija može preokrenuti", kazao je.

Nacrt dokumenta koji će biti osnova za razgovore koji počinju u srijedu poslijepodne predviđa otvaranje frizerskih salona pod strogim uvjetima od 1. ožujka. Nacrt će biti podložan promjenama. Merkel je jasno dala do znanja da će u ublažavanju mjera prioritet svakako imati osnovne škole i vrtići. Prema nacrtu dogovora, savezne pokrajine moći će same odlučiti kako krenuti s nastavom uživo.

"Nastave li brojke zaraze neupitno padati, najviši prioritet svakako će biti najmlađa djeca", kazao je Kretschmann. Njemačka kancelarka već je ranije dala do znanja da želi da se postigne sedmodnevna incidencija zaraze od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika, što bi bilo mjerilo za ukidanje restriktivnih mjera. Taj broj trenutno iznosi 68, prema podacima koje je u srijedu objavio njemački institut za zarazne bolesti Robert Koch.

Koronavirus, ilustracija Zdravstveni sustav pred kolapsom? Austrija i Njemačka ponudile pomoć: "Imperativ je europske solidarnosti spašavati ljudske živote brzo i bez birokracije"

Veliki ekonomski gubitak, ilustracija Njemački ministar na udaru kritika zbog nestašice cjepiva: ''Potrajat će još najmanje deset teških tjedana''

Njemačka u srijedu ima 8072 nova slučaja zaraze koronavirusom te 813 umrlih, čime je ukupan broj umrlih porastao na 62.969 osoba. Po pisanju njemačkih medija u nacrtu se ne navodi postupan plan izlaska iz potpunog zatvaranja, na čemu već danima inzistiraju mnogi političari i savezne pokrajine.

Neke od njih poput Sjeverne Rajne Vestfalije već su napravile kompletan plan postupnog otvaranja, vezan za smanjenje incidencije zaraze, pa to sada očekuju i na saveznoj razini. Primjena dogovorenih mjera ostaje u nadležnosti saveznih pokrajina, kao i način na koji će implementirati današnje odluke.