Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: Afp

Austrija i Njemačka ponudile su pomoć prenapregnutom zdravstvenom sustavu Portugala u bolničkom zbrinjavanju oboljelih od covida-19, objavljeno je u nedjelju.


Ponuđeno je zbrinjavanje dijela oboljelih od koronavirusa koji bi iz Portugala zračnim putem bili prevezeni do bolnica u Austriji. Broj takvih pacijenata treba dogovoriti s portugalskim ministarstvom zdravstva, najavio je u nedjelju austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Vezani članci Popuštanje mjera u Sloveniji, ilustracija Susjedi sve bliže starom normalnom: Od vikenda moguća veća okupljanja, dulje rade i kafići Andrej Plenković Beroš: ''Sa svakom dozom cjepiva bliže smo fazi u kojoj možemo reći - adio, korona.'' Božinović najavio moguće popuštanje mjera

"Imperativ je europske solidarnosti spašavati ljudske živote brzo i bez birokracije", rekao je Kurz. Austrija je već primila na odjele intenzivne skrbi u svojim bolnicama pacijente iz Francuske, Italije i Crne Gore.

Portugalski zdravstveni sustav je pod golemim pritiskom zbog visoke stope zaraze koronavirusom. Zdravstvene vlasti upozorile su da je preostalo samo nekoliko slobodnih kreveta na odjelima intenzivne skrbi.

Njemačke oružane snage razmatraju na koji način pomoći Portugalu pošto se iz te zemlje vratio liječnički tim koji je bio u misiji procjene stanja. O prirodi te opsegu pomoći Portugalu koji je zatražio pomoć tek treba odlučiti, rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane u nedjelju.

Časopis Der Spiegel izvijestio je u nedjelju da bi 27 liječnika i drugih medicinskih djelatnika mogli krenuti u Portugal početkom tjedna da pomognu tamošnjim preopterećnim bolnicama.

Razmatra se i slanje bolničkih kreveta te respiratora. Der Spiegel navodi da su stručnjaci Bundeswehra (njemačkih oružanih snaga) vidjeli katastrofalno stanje u portugalskim bolnicama. Zdravstveni sustav potpuno je prenapregnut, a većina osoblja i sama je zaražena koronavirusom. Za sada nisu dogovorene evakuacije pacijenata zračnim mostom.