Koronavirus u Njemačkoj
Koronavirus u Njemačkoj Foto: Getty Images

Njemačka je svrstala Hrvatsku među zemlje visokog epidemiološkog rizika, što znači da će osobe koje nisu cijepljene ili nisu preboljele koronavirus morati u desetodnevnu samoizolaciju pri dolasku iz Hrvatske, priopćio je u petak državni Epidemiološki institut Robert Koch.


Prema tome će od nedjelje, kada ova odredba stupa na snagu, sve osobe koje nisu cijepljene ili koje nisu preboljele koronavirus morati u desetodnevnu samoizolaciju kada iz Hrvatske uđu u Njemačku.

Samoizolaciju mogu prekinuti tek nakon pet dana predočenjem negativnog testa ili potvrde o cijepljenju.

Za sve povratnike u Njemačku obvezna je prijava prije dolaska u Njemačku, a cijepljene osobe ili one koje su preboljele COVID-19 mogu prilikom prijave ubaciti svoj certifikat o cijepljenju, čime su oslobođene karantene nakon povratka.

Od 1. studenoga stupa na snagu propis po kojem osobama koje zbog samoizolacije nisu u stanju obavljati svoj posao država neće nadoknađivati izgubljenu zaradu, kao što je dosad bio slučaj.

U nekim saveznim pokrajinama, poput Sjeverne Rajne–Vestfalije, taj propis je već stupio na snagu.

Njemačka, koronavirus Njemački ministar zdravstva najavio potez koji bi mogao mnogima vratiti osmijeh na lice, ali i otkrio koje će se mjere nastaviti
Bolnica, ilustracija Povećao se postotak cijepljenih na intenzivnim odjelima: Stručnjaci ponudili objašnjenje

Osim Hrvatske, njemačke vlasti su na popis visokorizičnih zemalja uvrstile i Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju.

Kriteriji za svrstavanje neke zemlje među visokorizične nisu samo broj novooboljelih, nego i brzina širenja virusa, kao i opterećenje zdravstvenog sustava.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju