Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost od zaraze

Stariji i oni u rizičnim skupinama ne bi smjeli izlaziti iz svojih domova: "Mislim da je ovo vrijeme da svi pokažemo solidarnost i pomognemo im"

Hrvatski Crveni križ pomaže starijima - 1
Hrvatski Crveni križ pomaže starijima - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvatski Crveni križ pomaže starijima - 1 Hrvatski Crveni križ pomaže starijima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatski Crveni križ pomaže starijima - 2 Hrvatski Crveni križ pomaže starijima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stariji građani, ilustracija Stariji građani, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Foto: DNEVNIK.hr +0 Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika, i Ivan Forjan Galerija 1/5 >>
Nacionalni stožer nastoji ograničiti kretanje starijih osoba jer su tijekom epidemije koronavirusa ugrožena skupina. U izolaciji im ništa neće nedostajati.

U rukavicama i s maskama Crveni križ dostavlja hranu i lijekove najrizičnijim skupinama. ''Odlazi u dućan, ljekarnu, kupi lijekove, kupi hranu i na isti način korisniku to dostavlja. Tako da se ne ulazi u kuće'', kaže Ivanka Godić iz zagrebačkog Crvenog križa.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Važno je da su stariji što manje izvan kuće jer upravo je to nova mjera Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Žele ograničiti njihovo kretanje jer su oni ugrožena skupina. ''Svi oni iznad 65 ili 70 godina. Na njih apeliramo da ostanu u svojim kućanstvima, da izlaze samo u slučaju nužde'', poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika, kaže da je sigurna da osobe starije životne dobi slušaju upute Nacionalnog stožera. ''Oni su uvijek bili najposlušniji u svemu što im se kaže. Prvi su plaćali račune, prvi su sve napravili. Danas mi cijeli dan telefon zvoni i javljaju mi neće ići nikamo, da imaju tko će se brinuti za njih'', kazala je Fortuna.

Dostavljat će im se lijekovi koji se mogu naručiti sustavom e-recepti i putem telefona, ali i hrana. Ne dostavlja samo Crveni križ, već su se aktivirali i mladi. ''Mislim da je ovo vrijeme da pokažemo svi zajedno solidarnost i pomognemo starijim osobama da ne izlaze iz kuće'', kaže Splićanin Ante.

Mjere Grada Zagreba

Pomaže i Grad Zagreb novom mjerom, a to je da oni stariji od 65 godina režije mogu platiti s tri mjeseca odgode bez kamata i ovrha. ''Da se ne izlažu pogibelji i ne izlaze van bez potrebe. Za tri mjeseca bit ćemo malo pametniji, a svaki je život bitan'', kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Najvažnija i najjednostavnija uputa koji smo toliko puta čuli jest – ostanite kod kuće. Sačuvajte svoje zdravlje i zdravlje drugih.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene