Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskrs u doba korone

Vikar Splitsko-makarske nadbiskupije progovorio o svećeniku zbog kojeg je intervenirala policija

Mise bez vjernika i procesije s maslinovim grančicama prenosile su se danas putem brojnih medijskih kanala. Slika je to nikad viđene Cvjetnice u Hrvatskoj. U veliki tjedan ulazimo s velikim očekivanjima i velikim promjenama životnih navika.

„Ne znam je li ovo prvi put poslije katakomba i Dikolecijana da smo za Cvjetnicu u katakombama, karantenama svojih domova“, zapitao se splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Pročitajte i ovo Uskrs u domu Cvjetno naselje - 5 izgubili dom u potresu Obitelji koje su ostale bez doma dočekale Uskrs u Cvjetnom naselju: "Kad imaš kuću koja je neuseljiva, onda nemaš ništa'' Krunoslav Novak i Andrija Jarak - 3 profesor s katoličkog sveučilišta "Svećenici su potreseni kad vode mise u praznim crkvama. Žao mi je što je ovaj Uskrs obilježen incidentom"

Nakon Cvjetnice na daljinu, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije msgr. Miroslav Vidović u Dnevniku Nove TV otkrio je kako će izgledati ostala misna slavlja i obredi tijekom Velikoga tjedna.

"Svećenik iz Splita nije udarna vijest"

Na pitanje kako komentira današnji potez svećenika koji je okupio vjernike pred crkvom u splitskom predgrađu, kazao je kako ne smatra da je to udarna vijesti.

„Ne bih rekao da je on udarna vijest. Udarna vijest je blagdan Cvjetnice. Mi smo svim svećenicima poslali detaljne upute. Don Josip ima svoje razloge zašto se oglušio, mi ćemo učiniti sve da se to ne ponavlja“, kaže msgr. Vidović te ustvrdio kako su se svećenici u obredima danas pridržavali uputa Stožera.

"Ne nasjedajte i ne idite u crkvu"

Na pitanje što nas čeka u Velikom tjednu pred nama, msgr. Vidović odgovara kako su i svećenicima i vjernicima izdane upute da se obredi u četvrtak i petak održavaju bez naroda.

„Pozivam vjernike da ne na nasjedaju i da ne idu u crkvu i poštuju obrede koji će se odvijati u zatvorenim crkvama u nešto skromnijem izdanju. Uvest ćemo i novu molitvu za sve žrtve koronavirusa. Na sam Uskrs će slavlja biti ponovno bez naroda, ali vjerujem da će svećenici pokazati svoju kreativnost“, kaže Vidović.

Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije napominje kako blagoslov hrane putem televizije i interneta vrijedi, ali da još više vrijedi blagoslov obitelji u kući.

„Budite hrabri i ostanite doma“, poručio je msgr. vjernicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene