Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IPAK POZITIVNI POMACI

Ministar Fuchs otkrio: Nakon poražavajućih rezultata anketa, interes nastavnika za cijepljenje sada raste. Objasnio je i što je razlog tomu

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u četvrtak da se postotak prosvjetnih radnika zainteresiranih za cijepljenje povećava, a bilo bi zadovoljavajuće kad bi broj cijepljenih dosegnuo 60 posto.

Fuchs je u izjavi novinarima uoči sjednice Vlade kao primjer naveo Dubrovnik, gdje je taj broj dvostruko porastao, te kazao da je do općenitog porasta broja zainteresiranih za cijepljenje došlo i nakon objave u medijima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret blagdanima Svi su na nju već pomalo i zaboravili, a broj zaraženih i oboljelih raste: Stručnjaci su zabrinuti, upozoravaju na ključne preporuke Ilustracija Izvijestio USKOK Nova optužnica za lažne covid potvrde: Već šesta skupina okrivljenih

"Sada smo na u Dubrovniku 31 posto, i bilo bi dobro da taj broj kod svih naraste do oko 40 posto. Kada bi se uzelo u obzir 12 posto osoba koje su preboljele, bili bismo blizu 60 posto", kazao je.

Ocjenjuje kako bi bilo zadovoljavajuće da procijepljenost u jednom sustavu dosegne 60 posto, ali bi bilo dobro da bude i više.

Fuchs je podsjetio da je u početku bila slična situacija s cijepljenjem među medicinskim radnicima, a sada je procijepljenost u tom sustavu na 70 posto. Nada se takvom razvoju događaja i među prosvjetnim radnicima.

Istaknuo je kako su roditelji i dosad mogli bezbrižno slati djecu u školu, mjere se određuju na lokalnoj razini. Čim se procijepljenost nastavnika digne, to zasigurno pridonosi i sigurnosti. Ponovio je da djeca trebaju biti u školi kad god je to moguće te istaknuo kako nemaju povećanje broja djece koja su pozitivna u odnosu na ranije razdoblje.

Komentirao je i kako novi sojevi zasigurno jesu opasniji, no kad se epidemija stavi pod kontrolu, moći će se i lakše kontrolirati upade novih sojeva.

Upozorenje sindikata

 

Savez samostalnih sindikata Hrvatske upozorio je na što hitnije prioritetno cijepljenje radnika koji dolaze u kontakt s velikim brojem ljudi. Riječ je o zaposlenima u školama i predškolskim ustanovama, putničkim prijevoznicima, trgovcima, pomorcima. Traže da poslodavci omoguće radnicima slobodan dan za cijepljenje i eventualne nuspojave. Za slab odaziv prosvjetnih radnika na cijepljenje krive lošu kampanju.

"Naravno kad su u tijeku dakle najviših dilema oko raznih špekulacija pojedinih cjepiva radnici bili dovedeni gotovo pred svršen čin da u roku jednog dana doslovno maltene moraju reći hoćemo se cijepiti ili se nećemo cijepiti", rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH-a.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene