U nizu domova umirovljenika u Hrvatskoj dogodio se proboj virusa u sustav. Tijekom poslijepodneva ispitivali su se uzorci iz još nekih domova. O aktualnoj situaciji za Dnevnik Nove TV govorila je Maja Grba Bujević, članica nacionalnog stožera.

Galerija


U poslijepodnevnim satima trebali su biti gotovi testovi štićenika u nekim domovima za starije. Maja Grba Bujević kazala je kako oni za štićenike iz Dicma još nisu gotovi, a u Dubrovniku su ukupno testirana 133 uzorka, od kojih je 6 pozitivnih.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Nacionalni stožer objavio najnovije brojke, Beroš komentirao nova pravila Njemačke za ulazak u zemlju Lockdown u Francuskoj, ilustracija Francuska se priprema za prosvjede protiv mjera: Očekuje se 160.000 ljudi

Prije dva dana već je zabilježen jedan zaraženi u tom domu tako da ih je sada ukupno sedam. "U stalnoj smo vezi s dubrovačkim stožerom, mislim da su svladali problem", kazala je Grba Bujević.

Pojasnila je koje su nove mjere uvedene u domove za starije, a u cilju sprječavanja ulaska virusa. "Uvodi se raspored djelatnika tako da rade u radnim izolacijama. Smješteni su ili u samom domu ili u organiziranom smještaju. Tako ih štitimo da ne odnesu kući zarazu i smanjujemo mogućnost da je oni unesu u dom.

Postrožujemo i druge mjere - više neće biti moguće da domovi odnose hranu nepokretnim ljudima u svojoj sredini. Nadalje, uveli smo dezo-barijere: pri ulasku i izlasku iz dvaju krila bit će tepisi natopljeni dezinfekcijskim sredstvima", rekla je Grba Bujević.

Na pitanje koliko će nam se životi promijeniti dok se ne pronađe cjepivo, odgovara: "Dosta će se promijeniti. Za dugi period će ostati ta potreba za fizičkom udaljenosti između nas, dok cjepivo ne bude spremno. Ipak, neke stvari su i dobre - brzo smo riješili puno stvari iz digitalnog društva koje inače ne bismo tako brzo uveli. Način života sigurno će nam se promijeniti". 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr