Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dramatično stanje

Početak četvrtog vala: Dvije susjedne zemlje bilježe velike brojke novozaraženih - u jednoj imaju nagli skok, a druga broji više od 2300 novih slučajeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosni u Hercegovini u srijedu je zabilježen nagli skok dnevnog broja novozaraženih koronavirusom jer je potvrđeno 617 takvih slučajeva, a osam zaraženih osoba je preminulo u prethodna 24 sata. u Srbiji je danas pak više od 2300 novooboljelih.

U utorak su u BiH pak potvrđena 522 novozaražena, a od 8. kolovoza bilježi se stalni trend rasta dnevnog broja novih slučajeva.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Potraga za malenom Dankom ušla je u treći dan Nestala u utorak U BiH uhitili trojicu koji su tvrdili da imaju informacije o malenoj Danki, nevjerojatno je što su izjavili nakon uhićenja

Zdravstveni stručnjaci procjenjuju da je to početak četvrtog vala pandemije nakon srpanjskog zatišja s dvoznamenkastim dnevnim brojkama novozaraženih.

Više od 100 novih slučajeva zaraze u srijedu je potvrđeno u Sarajevskoj županiji no stanje u Federaciji BiH i dalje je najgore u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj te Livanjskoj županiji.

U Republici Srpskoj pojedinačno je najviše zaraženih u Banjoj Luci gdje je od utorka potvrđeno 40 takvih slučajeva, a slijedi Trebinje s 27 novozaraženih.

Postotak cijepljenih osoba u BiH i dalje je razmjerno malen jer je prvu dozu primilo manje od 600.000 stanovnika, a obje doze oko 300.000 ljudi.

Iako je ta država uspjela nadoknaditi zaostatak u nabavci cjepiva iz prve polovice ove godine, sada se suočava sa smanjenim interesom za cijepljenje zbog čega epidemiolozi strahuju od razbuktavanja pandemije.

U cijeloj BiH do sada je od izbijanja zaraze u ožujku prošle godine potvrđeno nešto više od 211 tisuća slučajeva zaraze, a preminulo je 9758 zaraženih osoba.

U Srbiji rapidno raste broj novih slučajeva

Novih 2327 slučajeva danas je u Srbiji, a umrlo je sedam osoba. Testirano je 15.313 uzoraka, a ukupno taj broj iznosi 4.946.395 prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Na bolničkom su liječenju 1032 pacijenta od kojih je 52 na respratoru. Ukupno je zabilježeno 748.693 slučajeva zaraze od početka pandemije, a preminule su 7233 osobe. Postotak smrtnosti iznosi 0,97 posto.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene