Obavijesti Video Pretražite Navigacija
višesatno čekanje

Kolaps na Bregani: "Od ponoći je prošlo više od 21.000 putnika, sve usporavaju oni koji ne pripreme dokumente na vrijeme"

Domagoj Mikić i Tatjana Juraić - 1
Domagoj Mikić i Tatjana Juraić - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Domagoj Mikić i Tatjana Juraić - 1 Domagoj Mikić i Tatjana Juraić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić i Tatjana Juraić - 4 Domagoj Mikić i Tatjana Juraić - 4 Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić i Tatjana Juraić - 5 Domagoj Mikić i Tatjana Juraić - 5 Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Mikić i Tatjana Juraić - 3 Domagoj Mikić i Tatjana Juraić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Domagoj Mikić i Tatjana Juraić - 2 Galerija 1/5 >>
Nakon objave novih strožih mjera gužve su na sve strane. U Dalmaciji redovi za kavu za van, u Slavoniji redovi ispred mesnica. Vikend prije propusnica mnogi su krenuli put svojih kuća. Autobusni prijevoznici povećali su broj linija, a na ulazak u Hrvatsku čekalo se i do 10 sati.

Na granici su kilometarske kolone, a na Bregani kolaps.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STROGE KONTROLE Njemačka na oprezu: Nakon djelomičnog zatvaranja granica s Češkom i austrijskim Tirolom, sada je na redu i Francuska? Slika nije dostupna U Autu nije bio sam Biseri se samo nižu: Zaražen mladić pokušao pobjeći iz Hrvatske, uhvatili ga na granici

"Već 9 sati ne možeš ni na WC ići nemaš gdje da što kupiš da piješ, da jedeš, imam dijete, imaju i drugi djecu", kaže Miho iz Švicarske.

"Sveukupno više od 12 sati kako čekamo", kazala je Jelka iz Zagreba.

"8 sati za 6 i po kilometara", rekao je Domagoj iz BiH.

Revoltirani putnici na GP Bregana nezadovoljnost pokazuju trubljenjem. Predugo se ovdje čeka, između ostalog, i zbog činjenice da za ulazak u RH trebate predočiti negativan PCR test, a ukoliko ga nemate potpisati obrazac da ćete ga učiniti u RH i do dolaska nalaza čekati u izolaciji. Birokracija je to koja dugo traje.

Ima i onih kojima su zbog čekanja propale avionske i autobusne karte za veze na koje nisu stigli.

"Karte su propale ljudima, znači ovi koji su u busu moraju druge karte mijenjat. Dakle situacija je katastrofa", kaže Ružica iz Zagreba.

Gužve su i na autobusnim kolodvorima. U Zagrebu je danas bilo 60 posto više prometa nego u prošlu subotu. Mnogi su zbog propusnica ranije pohrlili kućama.

"Bježi se dok se još može da ne bih zapeo tu", rekao je Luka iz Metkovića, a baka Zorana unuka je poslala na autobus jer roditelji neće dobiti propusnicu.  Bio je to posljednji božićni pozdrav. 

"Teško je. Ne možemo biti zajedno", rekla je. 

"Bilježimo brojke u porastu od cca 30-40 posto. Najviše bilježimo za destinacije Slavonija i Dalmacija", rekao je Luka Grabušić, voditelj Autobusnog kolodvora Zagreb.

Na obali bile su gužve ispred aparata za kavu. Takvi prizori subotom u Splitu više nisu novost. Slična situacija je i u Zadru. Umjesto kafića, sjedi se po klupama i antičkom forumu.

"Grad je pun, čekaju se redovi za uzeti kavu za uzeti, znači gore nego prije", kaže Sara iz Zadra.

Raste i broj upita za smještaj u hotelima i apartmanima. S plaćenim računom moći će se na put i nakon 23. prosinca. Agencije su zadovoljne.

"Ova odluka će ih samo ubrzati da neće moći čekati zadnju sekundu nego će morati rezervirati destinaciju u koju će otići i provesti svoje slobodne dane ili dočekati Novu godinu", kazao je Tomislav Fain, predsjednik udruge hrvatskih putničkih agencija.

U Osijeku, vikend uoči Božića najveća gužva je ispred mesnica.

"Ne daj Bože da kažu ne smiješ iz kuće, šta ćemo onda? Umrijeti od gladi", pita se Damir iz Osijeka.

Ograničeno kretanje trajat će od srijede do 8. siječnja.

Večer na Bregani nije donijela nikakve promjene. Kolona je spojila dva granična prijelaza hrvatski i slovenski, a kolona se proteže gotovo do Krškog. Domagoj Mikić javio se uživo s granice gdje je razgovarao s Tatjanom Juraić iz PU Zagrebačke koja od jutra rukovodi ovim graničnim prijelazom.

Juraić kaže da je tijekom dana kroz granični prijelaz prošlo preko 5000 vozila i oko 21.000 putnika, a sve usporavaju putnici koji nemaju PCR test te ne pripremaju dokumente prije prijelaza.

"Bregana je tranzitni granični prijelaz i više od 80 posto putnika su u tranzitu", kaže Juraić te dodaje da su svi tehnički i ljudski resursi u pogonu, a očekuje da će se ovakva gužva smanjiti, ali ne očekuju da će uskoro stati.

Stožer je danas i službeno objavio upute o izdavanju propusnica, a više o tome čitajte ovdje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene