Avion, ilustracija
Avion, ilustracija Foto: Pool/Pixsell

Novozaražena osoba je mlađi muškarac koji radi u SAD-u. Po dolasku u Hrvatsku testiran je zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'. Nacionalna aviokompanija, čijim je letom stigao, predala je epidemiolozima podatke o ostalim putnicima i osoblju.


Nakon četiri dana bez novih slučajeva zaraze jučer je u Hrvatskoj jedna osoba bila pozitivna na koronavirus. Ta osoba stigle je zrakopovom iz SAD-a pa je u tijeku kontaktiranje ostalih putnika.

Vezani članci Italija Italija zabilježila najviše novozaraženih od početka epidemije: U posljednja 24 sata 16.079 pozitivnih na koronavirus Janez Janša Janša u dramatičnom obraćanju najavio nove mjere: Zatvaraju se vrtići i hoteli, radit će samo trgovine koje prodaju nužne namirnice

Novozaražena osoba je mlađi muškarac koji radi u SAD-u. Po dolasku u Hrvatsku testiran je zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', gdje je potvrđeno da je zaražen koronavirusom.

Iz Croatia Airlinesa za DNEVNIK.hr su potvrdili kako je novozaražena osoba u Hrvatsku stigla njihovim letom iz Frankfurta, a od Službe za epidemiologiju dobili su zahtjev za dostavu podataka o ostalim putnicima kako bi ih kontaktirali.

"Možemo potvrditi da je osoba o kojoj je riječ stigla u Republiku Hrvatsku letom Croatia Airlinesa OU413 Frankfurt – Zagreb dana 31. svibnja 2020. godine. Na navedenom letu bilo je 66 putnika i 5 članova posade.

Krizni stožer Croatia Airlinesa 4. lipnja 2020. od Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ primio je zahtjev za dostavu podataka o putnicima koji su 31. svibnja putovali letom OU411 Frankfurt – Zagreb. S obzirom da je na navedenom letu putovao putnik kojem je kasnijom dijagnostičkom obradom potvrđeno da boluje od zarazne bolesti COVID-19 te sukladno protokolu za postupanje u takvim situacijama, Krizni stožer je nakon primitka zahtjeva odmah dostavio sve tražene podatke o putnicima i članovima posade na navedenom letu, sukladno Protokolu o postupanju s putnikom kod kojeg je naknadno dijagnostički utvrđena zaraza. Dodatno, dostavljene su i kopije PLF (Passenger Locator Form) obrazaca, koji se od početka epidemije obavezno ispunjavaju tijekom leta i čuvaju u arhivi dolazne zračne luke.

Također, kabinska posada s navedenog leta je po primitku obavijesti o zaraženom putniku preventivno stavljena van letačkih dužnosti do 14. lipnja, a sukladno mišljenju epidemiologa za letačko osoblje nema potrebe za samoizolacijom zbog toga što je pilotska kabina fizički odvojena od putnika.

Sve mjere zaštite koje Croatia Airlines provodi od pojave epidemije bolesti COVID-19 u potpunosti su usklađene s odlukama i preporukama javnozdravstvenih tijela i zrakoplovnih vlasti, a tijekom leta obavezno je, podsjetimo, korištenje zaštitne opreme i sredstava za cijelu posadu (maske, rukavice, dezinficijensi) te u slučaju potrebe i upotreba zaštitnih naočala i zaštitnih odijela. Također, svi se zrakoplovi pojačano redovito čiste i dezinficiraju kako bi se i na ovaj način sigurnost putnika i posade zadržala na najvišoj razini", odgovorio je glasnogovornik Croatia Airlinesa Davor Janušić.