Obavijesti Video Pretražite Navigacija
jedini pozitivan od jučer

Novozaraženi muškarac stigao u Zagreb zrakoplovom Croatia Airlinesa, u tijeku je potraga za ostalim putnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novozaražena osoba je mlađi muškarac koji radi u SAD-u. Po dolasku u Hrvatsku testiran je zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'. Nacionalna aviokompanija, čijim je letom stigao, predala je epidemiolozima podatke o ostalim putnicima i osoblju.

Nakon četiri dana bez novih slučajeva zaraze jučer je u Hrvatskoj jedna osoba bila pozitivna na koronavirus. Ta osoba stigle je zrakopovom iz SAD-a pa je u tijeku kontaktiranje ostalih putnika.

Pročitajte i ovo Koronavirus u Hrvatskoj - 6 Preminule dvije osobe Danas imamo manje od 50 novih slučajeva. U jednoj županiji testirali više od 2000 ljudi - svi su negativni na koronu Slika nije dostupna Preminula je jedna osoba U Hrvatskoj je 298 novih slučajeva koronavirusa: Polako rastu brojevi na sjeveru zemlje, dok se u nekim dalmatinskim županijama smanjuju

Novozaražena osoba je mlađi muškarac koji radi u SAD-u. Po dolasku u Hrvatsku testiran je zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', gdje je potvrđeno da je zaražen koronavirusom.

Iz Croatia Airlinesa za DNEVNIK.hr su potvrdili kako je novozaražena osoba u Hrvatsku stigla njihovim letom iz Frankfurta, a od Službe za epidemiologiju dobili su zahtjev za dostavu podataka o ostalim putnicima kako bi ih kontaktirali.

"Možemo potvrditi da je osoba o kojoj je riječ stigla u Republiku Hrvatsku letom Croatia Airlinesa OU413 Frankfurt – Zagreb dana 31. svibnja 2020. godine. Na navedenom letu bilo je 66 putnika i 5 članova posade.

Krizni stožer Croatia Airlinesa 4. lipnja 2020. od Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ primio je zahtjev za dostavu podataka o putnicima koji su 31. svibnja putovali letom OU411 Frankfurt – Zagreb. S obzirom da je na navedenom letu putovao putnik kojem je kasnijom dijagnostičkom obradom potvrđeno da boluje od zarazne bolesti COVID-19 te sukladno protokolu za postupanje u takvim situacijama, Krizni stožer je nakon primitka zahtjeva odmah dostavio sve tražene podatke o putnicima i članovima posade na navedenom letu, sukladno Protokolu o postupanju s putnikom kod kojeg je naknadno dijagnostički utvrđena zaraza. Dodatno, dostavljene su i kopije PLF (Passenger Locator Form) obrazaca, koji se od početka epidemije obavezno ispunjavaju tijekom leta i čuvaju u arhivi dolazne zračne luke.

Također, kabinska posada s navedenog leta je po primitku obavijesti o zaraženom putniku preventivno stavljena van letačkih dužnosti do 14. lipnja, a sukladno mišljenju epidemiologa za letačko osoblje nema potrebe za samoizolacijom zbog toga što je pilotska kabina fizički odvojena od putnika.

Sve mjere zaštite koje Croatia Airlines provodi od pojave epidemije bolesti COVID-19 u potpunosti su usklađene s odlukama i preporukama javnozdravstvenih tijela i zrakoplovnih vlasti, a tijekom leta obavezno je, podsjetimo, korištenje zaštitne opreme i sredstava za cijelu posadu (maske, rukavice, dezinficijensi) te u slučaju potrebe i upotreba zaštitnih naočala i zaštitnih odijela. Također, svi se zrakoplovi pojačano redovito čiste i dezinficiraju kako bi se i na ovaj način sigurnost putnika i posade zadržala na najvišoj razini", odgovorio je glasnogovornik Croatia Airlinesa Davor Janušić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene