Koronavirus u Japanu
Koronavirus u Japanu Foto: Afp

Ministarstvo zdravstva u Japanu je deksametazon uključilo kao dodatnu opciju liječenja zajedno s antivirusnim lijekom remdesivirom.


Japansko ministarstvo zdravstva odobrilo je deksametazon, jeftini i relativno široko upotrebljavani steroid, kao drugi lijek protiv Covida-19, nakon što je ispitivanje u Britaniji pokazalo da je taj lijek smanjio stope smrtnosti hospitaliziranih pacijenata.

Vezani članci Sjednica Vlade - 5 Ministar Beroš o mjerama i kaznama: "Svi koji žele dobro prijavit će nedozvoljena okupljanja" koronavirus, Beograd Naši susjedi u iščekivanju vrhunca epidemije: Unatoč manjem broju testiranih nedjeljom, i danas imaju više od 6000 novih slučajeva

Ministarstvo je deksametazon uključilo kao dodatnu opciju liječenja zajedno s antivirusnim lijekom remdesivirom u najnovijoj reviziji svog priručnika za liječenje od zaraze koronavirusom. O toj reviziji naširoko u srijedu javljaju japanski mediji.

 

U rezultatima ispitivanja, objavljenim u lipnju, istraživači u Velikoj Britaniji utvrdili su deksametazon kao prvi lijek koji spašava živote pacijenata oboljelih od Covida19 u ponovnom snažnom izbijanju pandemije.

Među onima koji proizvode taj lijek je i japanska tvrtka Nichi-Iko Pharmaceutical Co.