Ima li u Hrvatskoj dovoljno lijekova koji se koriste u liječenju COVID-a 19 otkrila je predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo s kojom je razgovarala Barbara Štrbac.

Galerija Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, i Barbara Štrbac +0 Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore

Ima li Hrvatska dovoljna lijekova za terapiju oboljelih od koronavirusa, Ana Soldo kaže kako se za liječenje spominju različite terapije no najčešće se spominje deksametazon.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Koronavirus, ilustracija Hrvatska na udaru novog vala koronavirusa: Gdje je najviše zaraženih, kad će vrhunac i hoće li se vraćati COVID potvrde?

„Taj se lijek u Hrvatskoj jako često koristi, u širokoj je primjeni, a i jako je povoljan. Ako studije pokažu da će to biti jako dobra terapija, mislim da ćemo biti u jako dobroj poziciji“, kaže Ana Soldo i uvjerava da Hrvatska za uobičajenu terapiju oboljelih od koronavirusa imamo sve potrebno.

Na pitanje strahuje li se da bi Hrvatska zbog veće kupovne moći velikih zemalja mogla ostati bez cjepiva, ako se do njega dođe, Soldo kaže kako se to neće dogoditi.

„Hrvatska je članica EU i proteklih mjeseci postoji jedna velika inicijativa u Europskoj komisiji i Vijeću Europe gdje se kreiraju uvjeti da svaka država članica dobije cjepivo, ako ga bude, po povoljnoj cijeni. Hrvatska je inače uvijek bila mala za sva cjepiva, i nikad nismo imali problema“, kaže Soldo.

Komentirala je i manjak zaštitne opreme rekavši kako su mnogi u ovoj krizi uvidjeli koliko je važna lokalna priozvodnja.

„Imamo sreću da su se neke tvrtke u Hrvatskoj organizirale tako da smo sad s maskama u puno boljoj situaciji, a što se tiče rukavica i druge opreme uvjerena sam da će se i to uravnotežiti“, zaključila je Soldo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju