Nova varijanta koronavirusa - omikron
Nova varijanta koronavirusa - omikron Foto: Getty Images

Danas su u Hrvatskoj potvrđena dva slučaja omikrona. Iza 21 sat, iz HZJZ-a je stigla potvrda i za treći.


Objavio je to na svojim stranicama HZJZ. Riječ je o kontaktu jednog od prva dva oboljela.  

Vezani članci Južna Koreja Bili su nadomak ukidanja mjera, ali omikron im je pomrsio planove: "Usporavanje širenja je prioritet u ovim teškim okolnostima" Gužve za testiranje na koronavirus, ilustracija WHO dao tračak optimizma: "Ovaj prekid vatre mogao bi nam donijeti trajni mir"

"Provjerom dva pristigla uzorka u službenom laboratoriju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja je završila danas 6.12.2021. u prijepodnevnim satima, utvrđeno je da se radi o Omikron varijanti. Usporedno s laboratorijskom analizom obavljeno je i epidemiološko istraživanje i svi kontakti oboljelih koji su u Hrvatskoj pozvani su obaviti PCR test.

Ukupno je uzeto 16 uzoraka od kojih je 14 negativno, 1 je u radu a 1 je pozitivan na novu varijantu Omikron što ukupno čini tri slučaja zaraze ovom varijantom koronavirusa u Hrvatskoj. Nad svim kontaktima obavljena je epidemiološka obrada i stavljeni su u karantenu", napomenuli su iz HZJZ-a.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak potvrdio je u ponedjeljak oko podneva da su u Hrvatskoj otkrivena prva dva slučaja zaraze omikronom, novim sojem koronavirusa.

Mikrobiolog Bernard Kaić rekao je da su oba pacijenta ispitana i da su uzeli njihove kontakte. ''Ne možemo sa sigurnošću potvrditi koji je izvor oboljenja jer nisu putovali izvan Hrvatske, ali moguće je da su se zarazili na jednom poslovnom skupu na kojemu su bili skupa. Sudionici tog poslovnog skupa su isto kontakti i moraju u karantenu, a postoji mogućnost i da je netko od njih bio izvor. Svi su pozvani na testiranje i danas ih je 13 već bilo. Na skupu je bilo i stranaca'', otkrio je i dodao da su oba oboljela pacijenta cijepljena.

Kaže da dvoje oboljelih nemaju težak oblik i otkriva kakve simptome imaju. ''Povišenu temperaturu i kao da ih je vlak zgazio. Ili kamion'', kaže Kaić.

Inače, u Dnevniku Nove TV, Oliver Vugrek, voditelj laboratorija za naprednu genomiku u kojem je prvi put utvrđena sumnja u novi soj, rekao je da je jedan od pacijeneta s omikronom, osim što je bio cijepljen, koronu već jednom i prebolio.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju