Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žandarmerija i policija blokiraju trg

Hrvatski veleposlanik u Vatikanu opisao svakodnevnicu u zemlji pod karantenom: ''U trgovinu se može u posebnim uvjetima''

Zbog koronavirusa je cijela Italija u karanteni, a ovako stroge mjere u toj zemlji nisu vladale još od razdoblja Drugog svjetskog rata. Na novi životni ritam prisiljeno je naviknuti se 60 milijuna stanovnika. U Rimu je nalazi i Neven Pelicarić, hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici.

Hrvatski veleposlanik pri Svetoj stolici Neven Pelicarić nalazi se u Rimu za vrijeme karantene u koju je zbog koronavirusa stavljena – cijela Italija.

Za Dnevnik Nove TV Pelicarić je rekao da su u Vatikanu postrožene mjere kako bi se spriječila okupljanja ljudi. Zatvoreni su bazilika i Trg svetog Petra, a prije dva dana Vatikan je odlučio zatvoriti i muzeje te druga turistička mjesta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nikad više mrtvih u italiji U BiH potvrđena dva nova slučaja zaraze, u Sloveniji broj zaraženih porastao na 34, oglasila se i slovenska Vlada

Pročitajte i ovo Hrvat s kruzera stigao u karantenu - 1 pravila ponašanja Koronavirus: Što je kućna izolacija, kako se ponašati, što trebate, a što nikako ne smijete činiti

''Negdje iza podne je vatikanska žandarmerija zajedno s talijanskom policija izašla na Trg, ispraznila ga i blokira ulaske. Isto tako unutar Vatikana gdje se inače obavlja normalni život, dolazak stranaka, kupovine, ulazak u pojedine urede – to je sve zatvoreno'', kaže Pelicarić. Dodaje da se može samo u posebnim uvjetima ući u trgovinu s prehrambenim proizvodima i ljekarnu. Od srijede više neće raditi niti menza za djelatnike Vatikana.

''Na taj način Vatikan pokušava spriječiti okupljanje ljudi'', objašnjava hrvatski veleposlanik. Papa Franjo audijenciju će u srijedu održati putem videolinka, rekao je Pelicarić. Kaže da je u ovo doba za Vatikan karakterističan veliki broj turista, a sada je sve prazno.

''Nema više misa, crkva će biti otvorena samo u jutarnjim satima za individualnu molitvu. Neće biti moguće održati vjenčanja niti pogrebne mise, a svećenici će u slučaju pogreba moći otići na groblje održati kratku molitvu nad otvorenim grobom'', objasnio je Neven Pelicarić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene