Gordan Lauc, znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade
Gordan Lauc, znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvatska liječnička komora (HLK) izrazila je u petak žaljenje zbog toga što je molekularni biolog Gordan Lauc još uvijek član Znanstvenog savjeta Vlade, a izvijestila je i da je njezinom Časnom sudu podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv liječnice Lidije Gajski.


HLK je od premijera Andreja Plenkovića u srpnju tražila da smijeni Lauca koji, kako ističu, u javnim istupima uporno iznosi tvrdnje koje omalovažavaju opasnost od bolesti COVID-19 te dovode u pitanje potrebu visoke razine cijepljenosti stanovništva.

''Laucovi istupi štete interesu javnog zdravstva''

Vezani članci Testiranje na koronavirus Objavljeno zabrinjavajuće izvješće: ''Greške i zakašnjele mjere uzrok su velikog broja COVID žrtava'' Koronavirus, ilustracija - 2 U Hrvatskoj preminule 24 osobe, 1007 novih slučajeva: Pogledajte stanje u svojoj županiji

"Nestručno javno tumačenje problema iz usko medicinskog područja što prof. Lauc sustavno čini, pri tome ne poštujući znanstveno dokazane činjenice, u javnom prostoru proizvodi zbrku, nejasnoće i zbunjuje građane. Njegovi istupi često su destruktivni po interes javnog zdravstva u Hrvatskoj i štete ostvarenju zajedničkog cilja – savladavanju pandemije", poručuju iz HLK.

Smatraju da iznošenje znanstveno neutemeljenih stavova o cijepljenju kao trenutno najvažnijem oružju u borbi s pandemijom, dvojbene izjave te kontradiktorne preporuke građanima uvelike otežavaju postizanje visoke razine cijepljenosti te upozoravaju da, kada tako postupa član Znanstvenog savjeta Vlade, tada to postaje institucionalni problem.

Neznanstveni stavovi liječnika pojačavaju antivaksersku retoriku

Upozoravaju i da Lauc, koji nije liječnik, u svojim istupima dijeli konkretne zdravstvene savjete građanima kao npr. o poželjnosti zaražavanja, što se može tumačiti, naglašavaju iz HLK, kao ulazak u područje nadriliječništva.

Smatraju da bi razrješenjem Lauca iz Znanstvenog savjeta, Vlada jasno pokazala, ne samo ograđivanje, nego i osudu navedenog djelovanja, a Lauc u javnom istupanju više ne bi imao legitimitet člana Znanstvenog savjeta, dok sada "nastavlja sa svojim štetnim javnim istupima".

HLK se u priopćenju ogradio i od "neznanstvenih stavova pojedinih liječnika u javnosti", naglasivši da oni svojim "neodgovornim i nestručnim te neistinitim izjavama i tumačenjima jačaju antivaksersku retoriku i kod dijela građana potiču postojeće strahove i nedoumice vezano uz cijepljenje".

"Liječnička komora će, kao i do sada, djelovati sukladno svojim ovlastima prema takvim pojedincima i poduzimati mjere koje joj, sukladno zakonskim propisima i internim propisima, stoje na raspolaganju", poručuju iz HLK.

Zahtjev za pokretanje postupka protiv Gajski

Navode tako da je Povjerenstvo za javnozdravstvenu djelatnost HLK podnijelo Časnom sudu HLK-a zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv liječnice Lidije Gajski zbog povrede ugleda liječničke profesije i kršenja odredbi Kodeksa medicinske etike i deontologije.

"Naime, doktorica Gajski učestalo u javnosti iznosi neistinite izjave o cijepljenju i negira znanstveno dokazane činjenice što nanosi značajnu štetu interesima javnog zdravlja i borbi protiv pandemije", navodi HLK te dodaje da su nadležna tijela Komore zatražila očitovanja o njihovim istupima i od liječnika Damira Biloglava i liječnice Alme Demirović.

Omalovažavanje pandemije otežava borbu

Svako omalovažavanje ozbiljnosti pandemije, banaliziranje same bolesti COVID-19, zagovaranje potrebe ukidanja epidemioloških mjera te dovođenje u pitanje potrebe cijepljenja, naglašavaju iz HLK, izravno otežava borbu s pandemijom i kao rezultat može imati veći broj oboljelih, a posljedično i veći broj umrlih građana od koronavirusa.

Hrvatske građane HLK koji nemaju medicinske kontraindikacije, HLK je još jednom pozvala da se što prije cijepe.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju