Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš javno su se cijepili cjepivom AstraZenece. Tim potezom žele vratiti povjerenje građana u to cjepivo koje je opalo zbog nekoliko smrtnih slučajeva nakon cijepljenja.

Galerija


''Mislim da smo danas poslali snažnu poruku povjerenja prema znanosti i medicinskoj struci. Svaki pojedinac koji se cijepi pridonosi imunitetu opće populacije i sa svakim cijepljenjem bliže smo onom starom normalnom i dobroj turističkoj sezoni'', rekao je ministar Vili Beroš nakon cijepljenja.

''Vjerujem da smo ovom porukom ponukali i ostale građane da nas prate na ovom putu da suzbijemo ovu epidemiju'', dodao je.

''Ovih bi dana trebalo doći još cjepiva. Više od 90.000 doza i idući tjedan, za sada nema naznaka da bi se poremetila ta dinamika dolaska. Pred niti pola godine nismo još znali ni hoće li biti cjepiva i imali smo brojna pitanja. Sada već imamo odgovor na neka od njih. Neki smatraju da će u Europi biti više od 90 odobrenih cjepiva te da će to bitno ubrzati cijepljenje, ali i smanjiti cijenu cjepiva, ali to su sve za sada nepoznanice'', rekao je ministar.

Ministar je nakon cijepljenja odgovorio i na pitanje o obdukciji mladića koji je nedavno preminuo 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom, a bile su mu 33 godine. ''Nalaz obdukcije još nije gotov, a preliminarni nalaz upućuje na to da tragova tromboembolijskih incidenata u tijelu preminulog nije bilo.''

Upitan je li ikada razmišljao da podnese ostavku, Beroš je rekao: ''Ja u ovom trenutku radim najbolje što mogu, imam tim koji me podržava, međutim ja služim narodu i ako netko misli da ne radim dovoljno dobro, uvijek može potaknuti to pitanje.''

Vili Beroš
Vili Beroš (Foto: DNEVNIK.hr)

''Obećano – učinjeno! S premijerom i predsjednikom Sabora cijepio sam se AstraZenecom. Predano radimo na tome da se što više građana cijepi kako bismo nastavili raditi i živjeti sa što manje rizika od zaraze. Svaki cijepljeni pojedinac korak je bliže prema 'starom normalnom''', napisao je ministar Vili Beroš na Twitteru nakon cijepljenja.

Hoće li smiriti građane?

Polemike oko cjepiva AstraZenece nastale u društvu pokušali su ublažiti predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš javnim cijepljenjem koje su obavili u srijedu ujutro u Banskim dvorima.

Sva su tri dužnosnika već preboljela COVID-19, te su zbog toga čekali na cijepljenje.

Podsjetimo, još uvijek postoji nesigurnost kod građana prema cijepljenju AstraZenecinim cjepivom iako epidemiolozi i imunolozi pozivaju građane da je puno veća šteta ako se netko ne cijepi.

Cjepivo AstraZeneca Još jedna kontroverza oko AstraZenece: ''Prilagođavat ćemo se trenutačnim informacijama''

Boris Johnson Rat zbog cjepiva: Odluka čelnika Europske unije mogla bi izazvati dugoročne posljedice i bijes Borisa Johnsona

U međuvremenu HALMED istražuje svaki slučaj koji je povezan s cijepljenjem AstraZenecom i brine se o tome. Još uvijek je jedna od tema trebaju li se cijepiti AstraZenecom žene mlađe od 55 godina unatoč mogućem riziku. ''To je nešto što treba provjeriti. Primijećeno je da su neke mlađe žene doživjele trombozu venskih sinusa glave, što nije učestalo'', komentirao je prije nekoliko dana imunolog Zlatko Trobonjača. Dodao je da treba istražiti je li to povezano s korištenjem kontracepcije s obzirom na to da dodavanje estrogena može povećati koagulabilnost, odnosno sklonost zgrušavanja krvi.

Europska agencija za lijekove (EMA) provela je istragu nakon što je zabilježeno nekoliko smrtnih slučajeva povezanih s trombozama te ustvrdila da je cjepivo AstraZenece sigurno i učinkovito. ''Cjepivo nije povezano s rizikom od tromboembolijskih slučajeva ili pojave krvnih ugrušaka. Na temelju dostupnih dokaza i analiza ne možemo u potpunosti isključiti vezu između cjepiva i tih incidenata.''