Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REAKCIJE NA ISTRAŽIVANJE

Još jedna kontroverza oko AstraZenece: ''Prilagođavat ćemo se trenutačnim informacijama''

Aktualno Galerija +0 Cjepivo AstraZeneca Galerija 1/1 >>
Britansko-švedska tvrtka AstraZeneca možda nije dala potpune podatke o učinkovitosti cjepiva protiv COVID-19 iz zadnjega opsežnog američkog ispitivanja, objavio je Američki nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti (NIAD) u utorak.

Američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti zatražio je od AstraZenece da što prije osigura najnovije i najtočnije podatke o učinkovitosti. Inače, prema jučer objavljenim rezultatima, AstraZeneca smanjuje simptomatske slučajeve koronavirusa za 79 posto, a teška obolijevanja za čak 100 posto. Iz AstraZenece su se oglasili priopćenjem, poručili su da će američkom Odboru za sigurnost podataka odmah dati privremene rezultate analize podataka na uvid. Rezultati će biti poznati u idućih 48 sati.

''Mi ćemo to sve detaljno pratiti kao i do sada i u komunikaciji smo sa relevantnim međunarodnim institucijama kao što je Europski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i s međusobno komunikacijom sa stručnjacima iz drugih zemalja članica Europske unije. Pratimo tu situaciju i prilagođavat ćemo se trenutačnim informacijama'', kazala je Tatjana Nemeth Blažić.

 

Plan doveden u pitanje

"DSMB je izrazio zabrinutost da je AstraZeneca možda uključila zastarjele podatke iz tog ispitivanja, koji su možda pružili necjelovit prikaz podataka o učinkovitosti", rekla je američka agencija, referirajući se na neovisni Odbor za sigurnost podataka (DSMB).

"Tražimo od tvrtke da surađuje s DSMB-om u preispitivanju podataka o učinkovitosti i osigura da se što prije objave najtočniji, najnoviji podaci o učinkovitosti", navodi se. Taj je zahtjev doveo u pitanje plan tvrtke da sljedećih mjeseci traži hitno američko odobrenje za upotrebu cjepiva.

Odobrenje i smjernice za uporabu cjepiva u Sjedinjenim Državama utvrdit će Uprava za hranu i lijekove te Centar za kontrolu i prevenciju bolesti nakon što podatke temeljito pregledaju neovisni savjetodavni odbori, rekao je NIAID, u sklopu Nacionalnog instituta za zdravstvo.

AstraZeneca nije odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar. Britansko-švedska tvrtka u ponedjeljak je objavila da je novo veliko istraživanje pokazalo da je ono 79 posto učinkovito u prevenciji bolesti i apsolutno učinkovito u sprečavanju teških oboljenja.

Treća faza kliničkih istraživanja u SAD-u, provedena na 32,4 tisuće ispitanika u SAD-u, Čileu i Peruu, pokazala je da je AstraZenecino cjepivo djelotvorno u 79 posto slučajeva, a u starijih od 65 godina 80 posto, objavila je tvrtka u ponedjeljak. Istraživanje je pokazalo i da je cjepivo u potpunosti djelotvorno protiv razvijanja teških oblika COVID-19, dodala je.

To je ispitivanje pokazalo i kako je AstraZenecino cjepivo sigurno i ne nosi povećani rizik od tromboze zbog kojeg je niz europskih država prošli tjedan privremeno zaustavio cijepljenje, rekli su iz tvrtke. Stručnjaci AstraZenece objavili su i kako vjeruju da je cjepivo djelotvorno kada se radi o novim varijantama koronavirusa.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene