Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mjere protiv pandemije

Epidemiolozima prekipjelo! Ministru poslali niz zahtjeva: Moglo bi se na posao umjesto u samoizolaciju?

Hrvatsko epidemiološko društvo na čelu s predsjednikom Miroslavom Venusom pisalo je ministru zdravstva Viliju Berošu. Poslali su mu prijedlog mjera za unaprijeđenje rada na suzbijanju bolesti COVID-19.

Hrvatsko epidemiološko društvo u pismu objašnjava da su se na taj potez odlučili potaknuti brojnim pozivima i upitima kolegica i kolega s terena. Iznijeli su niz prijedloga za koje smatraju da bi im pomogle u radu.

Pročitajte i ovo Ante Cvitković, epidemiolog Traži pomoć Epidemiolog Brodsko-posavske županije očekuje još gore stanje: "Zovu nas i kad susjed kihne pa pitaju trebaju li se zabrinuti" Matijana Jergović, doktorica NZZJZ-a Dr. Andrija Štampar S RADNOG MJESTA EPIDEMIOLOGA Epidemiolozi rade dan i noć, doznajte kakvih se sve izmotavanja naslušaju u lovu na kontakte pozitivnih osoba

Traže da se specijaliste epidemiologe oslobodi zadaća koje, nakon kraće edukacije, mogu provoditi drugi.

Maknuti brojeve mobitela s TV-a

''Krajnje je vrijeme da nas se oslobodi određenih zadaća koje nisu stručne epidemiološke prirode, poput odgovaranja na brojne upite građana o određenim informacijama koje mogu dati i drugi. Zbog toga smatramo da se treba maknuti brojeve mobitela dežurnih epidemiologa po županijama koji se neprestano vrte na ekranima TV prijamnika jer nas bespotrebno opterećuju i time otežavaju provedbu protuepidemijskih mjera. Smatramo da svi zainteresirani informacije koje inače traže pozivima na navedene brojeve mogu dobiti ponovnim uvođenjem broja 113 ili na neki drugi prihvatljiv način, uz naglašenu kampanju obavještavanja javnosti o navedenom'', objašnjavaju.

Traže i da ih se oslobodi davanja kliničkih savjeta pacijentima sa zdravstvenim tegobama te da se o tome obavijeste hrvatski državljani, ali i strani gosti. Dodaju da treba uključiti liječnike obiteljske medicine u vođenje brige o svojim osiguranicima koji se razbole od bolesti COVID-19, budu pozitivni na SARS-CoV-2 virus, odnosno budu stavljeni u samoizolaciju.

''Briga o bolesnima nije na epidemiolozima''

''Nakon što se ustanovi da je određena osoba pozitivna, posao epidemiologa je da ga se kontaktira i provede epidemiološka obrada u smislu utvrđivanja izvora zaražavanja, te ustanovljavanja osoba koje su bile s njim u kontaktu, pa stoga moraju biti stavljene u samoizolaciju. Specijalist epidemiolog upisuje zaraženog u tzv. platformu, te u napomenu stavlja imena i prezimena svih ustanovljenih kontakata. Prilikom njihovog obavještavanja upućuje ih se da se jave svojemu liječniku obiteljske medicine što većina i mora zbog potrebe reguliranja privremenog izostanka s posla. Sva daljnja briga o njima prepušta se njihovim liječnicima obiteljske medicine, kako bi se specijalisti epidemiolozi mogli posvetiti novim potencijalno zaraženim osobama i novim kontaktima'', pišu. Naglašavaju da obiteljske liječnike treba uključiti u izdavanje nalaza i u dane vikenda.

Epidemiolozi traže da se epidemiološki timovi prošire za još jednog magistrom sanitarnog inženjerstva (VSS), zatim da se preraspodjele specijalisti i angažiraju liječnici pod nazorom kao pomoć u radu. Traže i da se hitno raspišu specijalizacije iz epidemiologije koje će financirati Ministarstvo zdravstva.

Obavještavanje zaraženih SMS-om

Traže da se svim zavodima omogući zajednički software za praćenje oboljelih, zaraženih i kontakata. ''Zajedničko programsko rješenje koje bi koristili svi zavodi za javno zdravstvo na nivou cijele RH pomoglo bi u lakšoj razmjeni informacija o oboljelima, zaraženima i njihovim kontaktima, te bismo tako smanjili vrijeme utrošeno za navedene aktivnosti. Uz to, moglo bi se uvesti obavještavanje zaraženih i njihovih kontakata putem SMS poruke'', kažu.

Zalažu se da svaki zavod ima aparate za testiranje te promjenu strategije stavljanja u samoizolaciju.

''Potrebno je razmisliti o promjeni strategije koja uključuje stavljanje u samoizolaciju zaražene osobe (pozitivne na SARS—CoV-2 virus) i kontakte zdravstvene djelatnike, te one koji rade u domovima za starije i nemoćne osobe. Svi ostali ustanovljeni kontakti moraju se ponašati osobno odgovorno u skladu s već spomenutim epidemiološkim mjerama”, navodi se u pismu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene