Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stvoreni epidemiološki uvjeti

Državna matura provest će se tijekom lipnja, evo kojim će se redoslijedom polagati predmeti

Državna matura provest će se u dva bloka, odnosno četiri koraka. U prvom bloku polagat će se obvezni predmeti i za to su predviđeni datumi u prva tri tjedna lipnja, a u drugom bbloku polagat će se izborni predmeti krajem lipnja.

Ministrica Blaženka Divjak u izjavi za medije poručila je da su njezinu ministarstvu maturanti u primarnom fokusu. Kad je riječ o državnoj maturi, ministrica je isto tako stavila prioritet na polaganje obveznih predmeta državne mature.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković ODGOVORNA DUŽNOST Potvrdili iz Vlade: Andrej Plenković negativan je na koronavirus Slika nije dostupna državna tajnica bila na svadbi Stigli rezultati testa: Blaženka Divjak negativna na koronavirus, ali zbog mjera opreza ostaje u samoizolaciji

"HZJZ je predložio epidemiološki okvir za provođenje državne mature u dijelu obveznih predmeta. To je prvi blok. Ono što se može reći vezano za taj prvi blok predmeta, u prvom tjednu, koji počinje s 8. lipnja, polagat će se Hrvatski jezik A i B razine, odnosno test i esej. Znači bit će razdvojene razine i bit će razdvojeni test i esej", rekla je Divjak i dodala da će za provedbu toga biti potrebna četiri dana.

"U drugom tjednu, od 15. do 19. lipnja su strani jezici koji su obavezni na državnoj maturi. U trećem bloku od 23. do 24. lipnja su Matematika A i B razine", rekla je ministrica Divjak.

Istaknula je da je za taj blok obveznih predmeta na državnoj maturi razrađen epidemiološki okvir.

Poručila je da su epidemiolozi u međuvremenu procijenili da se mogu osigurati uvjeti i za drugi blok, odnosno izborne predmete.

"Ti izborni predmeti su novi blok i oni bi išli prema drugačijem epidemiološkom okviru. Oni počinju 25. lipnja i ne bi se miješali s polaganjem obveznih predmeta", naglasila je Divjak.

Na kraju je ministrica poručila da će njezino resorno ministarstvu u petak objaviti detaljan kalendar vezan za polaganje državne mature.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene