Ukidanje nošenja maski, ilustracija
Ukidanje nošenja maski, ilustracija Foto: Getty Images

Prvostupanjski sud u Bruxellesu presudio je u srijedu da belgijska država mora izmijeniti zakonski okvir za svoje mjere suzbijanja COVID-a ili ukinuti sve restrikcije u roku od trideset dana, nakon tužbe organizacija za ljudska prava, doznaje se od više izvora.


Liga za ljudska prava (LDH) pokrenula je krajem veljače hitan postupak kako bi osporila zakonitost upravljanja zdravstvenom krizom putem ministarskih izvršnih uredaba. Namjera joj je bila da se o restrikcijama raspravlja u parlamentu.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija - 1 Dobre vijesti iz nekoliko županija: U Zagrebu nastavlja padati broj novozaraženih, u jednoj čak 66 posto pozitivnih među svim testiranima Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Capakova zamjenica pojasnila trebaju li cijepljeni nositi maske, otkrila i kada bi ponovno mogli u svatove: "Nije niti rečeno da je treći val završio"

Belgija mora donijeti sve potrebne mjere kako bi "prekinula očitu nezakonitu situaciju koja proistječe iz ograničavanja temeljnih prava i sloboda".

Sud je dao belgijskoj državi trideset dana da postupi po njegovoj odluci, u protivnom joj prijeti novčana kazna u iznosu od 5000 eura za svaki dan kašnjenja.

Savezna ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden navela je u priopćenju da se "odlučila obratiti žalbenom sudu u Bruxellesu" te je dodala da "trenutačne mjere ostaju na snazi".

Presuda se odnosi na sve mjere donesene na saveznoj razini (nošenje maske, zatvaranje ustanova, zabrana putovanja koja nisu nužna, fizički razmak...), ali ne i na policijski sat koji je uveden na regionalnoj razini, rekla je za agenciju France Presse odvjetnica LDH-a Audrey Lackner.

"Mislimo da se u parlamentu mora raspravljati o ograničavanju temeljnih sloboda nametnutom radi suzbijanja pandemije COVID-19", ističe LDH u priopćenju.