Testiranje na koronavirus u Finskoj
Testiranje na koronavirus u Finskoj Foto: Afp

Finska je u utorak izvijestila o svom najvećem drevnom broju zaraženih covidom-19 od početka pandemije i on sada premašuje stopu koju ta zemlja određuje drugim zemljama za ulazak njihovih građana bez obveze karantene.


Prema podacima zdravstvenih vlasti Finska ima 227 novooboljelih, što je više od prethodnog dnevnog rekorda od 211 u travnju, tijekom prvog vala covida-19.

Vezani članci Nacionalni stožer civilne zaštite Na presici Stožera o ispraćaju Bandića: "Organizator je najavio da će sve biti u skladu s mjerama. To je odgovoran pristup" Koronavirus, Hrvatska - 4 U Hrvatskoj 747 novozaraženih: Veliki porast broja novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Ali tada se manje testiralo, što bi moglo značiti da je značajan broj slučajeva mogao proći neprimjećeno u početnim mjesecima epidemije.

"U Finskoj se pogoršava situacija s koronavirusom", tvitala je premijerka Sanna Marin i dodala da će vlada razmotriti moguće nove mjere obuzdavanja širenja covida-19, vjerojatno sljedećeg tjedna.

Novi podaci pokazuju da se incidencija u posljednjih 14 dana povećala na 30,6 s 14,2 na 100.000 stanovnika.

Finska je ranije postavila ograničenje na 25 slučajeva na 100.000 stanovnika tijekom dva tjedna da bi neku zemlju smatrala sigurnom i da ne odredi karantenu za njezine građane, što je jedno od najstrožih ograničenja u Europi.

Posljednjih tjedana stope rastu širom Europe, a Finska je i dalje među najnižima.

Od početka pandemije Finska s oko 5,5 milijuna stanovnika je imala 10.929 slučajeva covida-19 i 346 umrlih.