Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada ne razmišlja o mjerama

Britanski znanstvenik tvrdi da se broj zaraženih omikronom svaka dva dana udvostručuje: ''Mislim da se već širi brže od delta soja''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sumnje o provođenju božićnih praznika pobudile su se jutros nakon što su stručnjaci upozorili da se omikron varijanta koronavirusa u Britaniji širi brže nego što se prvobitno strahovalo. Vlada uvjerava da ne razmišlja o strogim mjerama.

Britanski epidemiolog Tim Spector ustvrdio je u utorak da se slučajevi omikron varijante koronavirusa u toj zemlji udvostručuju svaka dva dana i da je već bilo do 2000 infekcija, što je šest puta više od službenog broja jer se samo djelić testova trenutačno temeljito analizira, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kronavirus u Hrvatskoj Preminulo još 10 osoba: Stožer objavio nove podatke o zaraženima, pogledajte stanje po županijama Slika nije dostupna VELIKO OTKRIĆE ZNANSTVENIKA Prikrivene varijante omikrona mogu vas ponovno zaraziti svaki mjesec: "Nismo zaštićeni od novih infekcija"

Znanstvenik je procijenio da će Britanija za 10 dana imati više slučajeva omikrona nego većina afričkih zemalja u epicentru nove epidemije i ocjenjuje da zbog toga restrikcije putovanja nemaju puno smisla.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBJAvio HZJZ Testirali kontakte ranije potvrđenih: U Hrvatskoj i treći slučaj omikrona

Od omikrona strahuje i liječnik Jeffrey Barrett, voditelj nadzora COVID-a na Institutu Wellcome Sanger, koji kaže da će ovaj soj ''u idućih nekoliko tjedana vjerojatno postati dominantna vrsta u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ne mjeseci, kao što se u početku nagađalo''.

Znanstvenici su predvidjeli da će omikron do sredine siječnja da prestići delta soj po zaraznosti. ''Mislim da sada možemo reći da se ova varijanta u Velikoj Britaniji širi brže od delta varijante u isto vrijeme, a to je nešto za što mislim da je donedavno bilo nejasno'', kaže Barrett.

Pročitajte i ovo Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za napredu genomiku Rano je reći je li opasniji Dnevnik Nove TV u laboratoriju u kojem je utvrđena sumnja na omikron: Jedna osoba kod koje je potvrđen novi soj bila je cijepljena i preboljela je koronu

Potpredsjednik vlade Dominic Raab rekao je da ministri ne žele uvesti strože mjere na granicama uoči Božića, a ne razmišljaju ni o radu od kuće ili COVID potvrdama unatoč naglom porastu brojki. ''Mislimo da plan B nije potreban'', rekao je za BBC i pojasnio da takvo mišljenje imaju zbog uspješne kampanje cijepljenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene