Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Divljač u naseljenim mjestima

Stara kuća izgleda kao da nema stanovnika, ali u njoj žive lisice: "Izlazi oko podne s pet malih i igraju se. Dok je nas i koka, njoj je dobro"

Aktualno Galerija Lisica Lisica Foto: DNEVNIK.hr Divlje svinje - 1 Divlje svinje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Divlje svinje - 2 Divlje svinje - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Divlje svinje - 3 Galerija 1/4 >>
Naseljena mjesta suočavaju se s problemom divljih životinja. Toliko su česte u gradovima i selima da sve više postaju – domaće.

Stara i zarasla pokupska kuća u Brestu pored Petrinje izgleda kao da u njoj nema žive duše, ali ima, i to šest lisica.

"Ona vam izlazi oko podne: lisica s pet malih i oni se igraju", rekla je Ankica Brleković te dodala: "Koja god kokoš ode gore, ona je odnese."

Lisicu se ne može ubiti jer je za to propisana kazna od godine dana. Lokalno lovačko društvo ne može pomoći jer su lovne aktivnosti nemoguće u naseljima.

"Mi s lovačkim psima ne možemo imati aktivnosti u nečijem dvorištu. Velim vam da preživljava divljač, koja je sve bliža čovjeku", rekao je Igor Martinić, predsjednik Lovačkog društva Kuna Sela.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Oglasila se i policija Grmoja tvrdi da su napali djevojke koje skupljaju potpise za referendum: "Cure su u velikom šoku i strahu"

Ministarstvo poljoprivrede, koje piše pravilnike lovcima, kaže da ovo nije u njihovoj nadležnosti: "Pojava divljači u naselju je u isključivoj nadležnosti jedinica lokalne samouprave", stoji u odgovoru Ministarstva na upit reporterke Dnevnika Nove TV Barbare Golje.

"Tim ljudima mogu pomoći ustanove koje su zadužene za životinje koje se kreću na području naselja", rekao je Martinić te dodao: "Sve je više problema sa svim divljim životinjama. Svaki dan izlaze nove snimke divljih svinja koje se kreću i po gradovima."

Lovci nastradali u šumi

Dok divljač živi među ljudima, lovci po šumama ranjavaju lovce. U Pulskoj bolnici od subotnjeg lova oporavlja se 53-godišnjak.

"Zadobio je prostrijelnu ranu. Srećom, nije zahvatilo vitalne organe, pa mu je je kirurškim zahvatom odstranjen metak", rekao je Ivica Fedel, kirurg pulske bolnice.

Policija još utvrđuje zašto je metak prije mjesec dana primio 45-godišnji lovac u Grubišnom Polju.

"Nakon zaprimanja nalaza i mišljenja balističkog vještačenja, nastavit će se sa kriminalističkim istraživanjem", rekao je Saša Đorđić iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBJAvio HZJZ Testirali kontakte ranije potvrđenih: U Hrvatskoj i treći slučaj omikrona

Da je u šumi opasno, a da je u kući sigurnije, shvatile su i lisice.

"Hrane imaju, njoj je tu dobro i kud će ona sad? Dok je nas i dok imamo koju kokoš, njoj je dobro", zaključuje gospođa Ankica.

Trebalo bi sada malo zaštititi i ljude da bi zaštićenim lisicama ostalo dobro.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene