Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je donijela odluku o vraćanju Ine u vlasništvo Republike Hrvatske, a premijer Andrej Plenković odlučio je građanima to obznaniti upravo na Badnjak.


Donijeli smo političku odluku o povratku Ine u vlasništvo Republike Hrvatske, objavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade, u izvanrednom obraćanju medijima.

Vezani članci Aktivisti prosvjedovali za vrijeme Plenkovićevog govora - 3 FOTO/VIDEO Aktivisti upali na Plenkovićev govor: Pogledajte kako su reagirali zaštitari Hrvoje Zekanović Zekanović provocirao u Saboru, poderao ''važan papir'': ''Ili ste za Ukrajinu ili ispred vrata objesite simbol Z''

"Ovo vam priopćavam upravo večeras jer smo danas od pravnih zastupnika Republike Hrvatske dobili obavijest da je donesena odluka u postupku kojeg je pokrenula Republika Hrvatska protiv mađarske naftne i plinske kompanije MOL pred Arbitražnim sudom Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi. Dokazni postupak je završio prije početka mandata ove Vlade. Arbitražni sud je odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je zbog toga sud odbio poništiti", rekao je Plenković.

Doda je da se Vlada snažno protivi odluci Arbitražnog suda te da razmatra s pravnim savjetnicima sve raspoložive pravne opcije kako bi se osporila ova odluka. Odluka pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, bit će donesena do kraja iduće godine, rekao je Plenković.

"Ina je za nas strateška nacionalna kompanija. Održiv sustav proizvodnje nafte i plina, obnova rezervi, širenje poslovanja u jugoistočnoj Europi, te moderni rafinerijski sustav koji će osigurati energetsku sigurnost, prioriteti su naše vlade. Stoga će Hrvatska pokrenuti proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u Ini prema modelu kojeg smo već razradili, koji je financijski održiv, a koji u konačnici neće povećati javni dug Republike Hrvatske", rekao je Plenković, dodajući da će, s obzirom na osjetljivost tržišta, o detaljima navedenog modela govoriti "kad se za to steknu odgovarajući uvjeti". 

Plenković je dodao da su s ovom odlukom u cijelosti upoznati predsjednica Republike i predsjednik Hrvatskog sabora, te da ju podržavaju.

"Moja odgovornost prema hrvatskoj javnosti, da uoči najvećeg kršćanskog blagdana, obavijestim javnost o ovoj strateškoj odluci koja je donesena u najboljem interesu Republike Hrvatske i, uvjeren sam, u najboljem interesu Ine kao naše strateške naftne kompanije", rekao je Plenković, koji nakon izjave nije odgovarao na pitanja novinara. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju