Obavijesti Video Pretražite Navigacija
imenovat će ih ustavni sud

Poznata imena za Etičko povjerenstvo: Kojih šest osoba će ocjenjivati ponašanje kandidata?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznata su imena šest osoba koje bi trebale biti u Etičkom povjerenstvu, nadstranačkom tijelu koje imenuje Ustavni sud, a koje ocjenjuje ponašanje izbornih sudionika, u ovom slučaju za Europski parlament.

Dogovorili smo svih šest imena, danas je i oporba predložila svoja tri kandidata, rekao je u utorak novinarima predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković navodeći da su kandidati vladajućih stranaka Jasna Omejec, Davor Derenčinović i Pero Maldini.
Oporbeni su kandidati Goran Čular, Vlaho Bogišić i Stanko Uršić, rekao je Arsen Bauk (SDP).

Pročitajte i ovo Ustavni sud RH Priopćenja i upozorenja Ustavni sud imenovao članove Etičkog povjerenstva: Ovo su ljudi koji su zaduženi za ocjenu ponašanja sudionika izbora Slika nije dostupna Europski izbori Etičko povjerenstvo: Bandić, Plenković i Ressler nisu povrijedili Izborni etički kodeks

Etičko povjerenstvo ima predsjednika i šest članova, predsjednik mu je po položaju predsjednik HAZU-a Velimir Neidhardt, a po tri člana predlažu većinska i oporbene stranke, sukladno stranačkom sastavu Sabora.

Članove Povjerenstva imenuje Ustavni sud

Članove Povjerenstva, na temelju prijedloga parlamentarnih stranaka, imenuje Ustavni sud iz reda istaknutih javnih osoba koje nisu kandidati na izborima i nisu članovi niti jedne političke stranke.
Jandroković je nakon sjednice saborskog Predsjedništva istaknuo kako očekuje da će se Povjerenstvo formirati u što skorijem roku s obzirom na "čitav niz stvari koje utječu na izbornu promidžbu".
''Jako je bitno da to bude čim prije kako bi Povjerenstvo moglo iznositi svoja stajališta što je dopušteno, a što nije, što je ispravno, što u skladu s pravilima, a što nije'', rekao je predsjednik Sabora.
Prema zakonu, Etičko će povjerenstvo donijeti i objaviti Izborni etički kodeks koji čine sustav pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i postupku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene