Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odgoda brexita zakomplicirala

Jedan zastupnik će ''grijati klupu'': Više ne znamo hoćemo li birati 11 ili 12 europarlamentaraca

Europski parlament (Foto: AFP)
Europski parlament (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Europski parlament (Foto: AFP) Europski parlament (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Barbara Štrbac (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Mjesta koja su u Europskom parlamentu pripadala Ujedinjenom Kraljevstvu trebala su se rasporediti na ostale članice, ali sad, s odgodom Brexita, nitko zapravo ne zna koliko zastupnika bira. Hrvatska tako na listama ima po 12 imena, a sigurno će u parlament 11 zastupnika.

Građani će ih birati 12. Jedanaest će odmah u igru, a 12. će za sada na rezervnu klupu. ''Vrlo neobična situacija. To nismo nikad do sada imali, ali samo, u stvari, govori o kompleksnosti te odluke Britanskog naroda da izađe iz EU, odnosno tehničkog odvajanja koji nije jednostavan, a u političkom smislu, naravno, vrlo je kontroverzan'', kaže Joško Klisović, SDP-ov kandidat za EU parlament.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na izbore po starim pravilima Ustavni sud ukinuo zakon koji Srbima jamči tri zastupnika

Iz Državnog izbornog povjerenstva kažu da su spremni na sve scenarije. ''I mi ćemo, prema zakonu o izboru članova u Europski parlament, ono što se kaže putem D'Hontove metode, izabrati 12 kandidata i reći ćemo da je to tih 12 koji imaju pravo s te liste toliko, s te toliko. Dvanaesti će čekati za sada 31.10., a možda i duže'', objašnjava Slaven Hojski, član DIP-a.

D'Hont je metoda kojom se u Hrvatskoj prema zakonu glasovi građana pretvaraju u mandate. Na primjer, imamo li tri liste s kojih se biraju tri sigurna kandidata i jedan koji će do Brexita ostati na čekanju, broj dobivenih glasova prvo se dijeli s jedan, pa s dva, tri, četiri. Liste se dijele onoliko puta koliko se kandidata bira.

Tri najveća rezultata idu sigurno. Četvrti rezultat mandat je koji će treća lista dobiti dogodi li se brexit. Mandat na čekanju može pripasti bilo kojoj listi, i najjačoj i onoj s mnogo slabijim rezultatom. Koji će biti epilog kaosa Brexita teško tko može predvidjeti.

Sve su opcije na stolu, a jedan budući hrvatski zastupnik do daljnjeg je na rezervnoj klupi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene