Obavijesti Video Pretražite Navigacija
komentar lane ružičić

Ne budite kauč-gunđalo: Rijetko nas nešto pitaju, pa recimo što mislimo na – pravome mjestu

Iziđite na izbore, ilustracija (Foto: Getty Images)
Iziđite na izbore, ilustracija (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
U nedjelju 26. svibnja održavaju se izbori za Europski parlament. Prilika je to da nekome damo svoj glas i tako kažemo što mislimo o njima. Ostati doma ne bi smio biti izbor.

Nemam za koga glasati, svi su isti, nemam vremena – samo su neke u nizu izlika onih birača koji izbjegavaju ispuniti građansku dužnost.

Vremena treba samo nekoliko minuta, nisu svi isti i među 33 liste i 396 kandidata sigurno ima barem jedan za kojeg mislite da može nešto učiniti za Hrvatsku i za vas u Europskom parlamentu.

OK, možda vam se gadi politika, ali demokracija je, unatoč svim svojim manama, i dalje najbolji politički sustav koji postoji. Pa onda kad vas napokon netko pita što mislite, to i recite – na biračkome mjestu.

Lajkanje i hejtanje po društvenim mrežama sasvim je pristojan način izražavanja, ali pravo mjesto za to jest biračko mjesto. S olovkom u ruci imate moć. Neizlazak na izbore u nas nije kažnjiv, ali svi ćemo biti kažnjeni ako oni drugi izaberu pogrešne ljude. Izlaskom na izbore stječete i legitimitet za gunđanje i prigovaranje, ostankom doma na kauču legitimitet gubite.

Ako i dalje mislite da vaš glas nije bitan, sjetite se nekih izbora u povijesti na kojima je doista pokoji glas odlučivao o tome tko će nas predstavljati.

Osim toga, na ovim izborima nije presudan svjetonazor, nudi se cijeli niz kandidata, a glasati možete preferencijalno, dakle zaokružiti samo jednoga od njih. Valjda među 396 kandidata ima netko za koga mislite da je vrijedan, pametan, pošten... Iziđite na te izbore, iskoristite pravo, ispunite dužnost. Pa ako ništa drugo, glasajte za Spužvu Boba i pretvorite listić u nevažeći, samo recite što mislite.

Vikanje, jaukanje, gunđanje, prigovaranje neće pomoći. Jedan kružić možda hoće.

Ako ne kažete vi, odlučit će oni drugi. Samo se osvrnite oko sebe i zapitajte se želite li doista da oni odlučuju umjesto vas. Jer hoće.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene