Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na putu za EU

Pitali smo kandidate na EU izborima: Treba li Hrvatska blokirati Srbiju ako ne bude ispunjavala uvjete?

Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Vučić (Foto: Dnevnik.hr)
Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Vučić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Krešo Beljak (Foto: Dnevnik.hr) Krešo Beljak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Vučić (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Vučić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Miro Bulj (Foto: Dnevnik.hr) Miro Bulj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Joško Klisović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
U jednoj od dužih i iscrpljujućih kampanja dosad slušali smo uglavnom populističke izjave i gledali incidente kojima kandidati privlače pozornost, no nema tema koje su posebno iskočile. Kandidate smo pitali - kako bi se Hrvatska trebala postaviti prema Srbiji i njezinu članstvu u Europskoj uniji. I treba li je blokirati - ako ne budu ispunjavali uvjete?

Je li Srbija spremna pomesti pred svojim vratima prije ulaska u Europsku uniju? I HDZ i SDP – voze istim smjerom.

Pročitajte i ovo Liste za EU parlament - 1 Rok za predaju kandidatura u utorak Pred vratima su i novi izbori: "Neka građani obrate pažnju", "Strah nas je da se to ponovno ne dogodi..." Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica

''Budući da ta odluka mora biti jednoglasna u Europskom vijeću, ako su se neka poglavlja i otvorila, ta se poglavlja neće zatvoriti prije nego što se ispune kriteriji. Ako se to zove blokada, neće biti zatvaranja poglavlja'', kaže Dubravka Šuica (HDZ).

''Ako ne budu ispunjavali uvjete koji se trebaju ispuniti, Hrvatska se mora postaviti principijelno i tražiti da se oni ispune prije nego što se bilo koja država pusti u EU'', kaže Joško Klisović (SDP).

Posebno je osjetljivo pitanje nestalih. Ali tu nema nikakva napretka. Informacije koje je donio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bile su beskorisne.

''Ne Srbiji i ulasku u EU dok ne riješi pitanje nestalih i ratnu štetu'', rekao je Miro Bulj (Most).

Vlada je vrlo kratko i blokirala Srbiju, no pod oštrim je kritikama odustala. Ugradila je svoje zahtjeve – nestale, manjinska prava i povlačenje srbijanskog zakona, tzv. mini Haaga, u pregovore.

''Hrvatska se dosad ponašala dosta kukavički, slušala EU. Boji se da joj netko ne bi nešto rekao. Srbija je izvršila agresiju i znamo da što Srbija treba napraviti da bi mogla u EU'', kaže Ruža Tomašić (Suverenisti).

''Hrvatska ne treba nikoga ucjenjivati, Hrvatska mora načelno postupati i zastupati svoje nacionalne i državne interese'', rekao je Zlatko Hasangebović (NZH).

Krešo Beljak (HSS) kaže da je hrvatski interes proširenje: ''Mi možemo bildati mišice na Srbiji kao što je to Slovenija radila na nama. Jesmo li išta riješili sa Slovenijom? Nismo. Tako nećemo postići ništa, jedino ćemo prolongirati proširenje.''

''Hrvatska mora iskoristiti sve što ima. Prema postojećim arbitrima, nema nikakvu snagu jer se nikako ne postavljaju'', smatra Tihomir Lukanić (Živi zid).

SDSS zagovara što bržu integraciju. Zemlje koje predugo čekaju, smatra Dejan Jović, postaju sve više autoritarne, a manje demokratske: ''Očekivati da će zemlje riješiti sva pitanja, a tek onda ući, to je iluzija.''

Na pitanje radi li Srbija dovoljno da bi to razriješila, odgovara: ''Mislim da ne radi, ali to se odnosi na BiH i Crnu Goru.''

''Naravno je da uvjeti moraju biti racionalni, korektni i nezlonamjerni, ali se oni jasno moraju ispuniti'', rekao je Radimir Čačić (NS Reformisti).

Vučiću je mnogo veći problem od Hrvatske – Kosovo. Nije tajna ni da u Bruxellesu traje zamor od proširenja, a hrvatski političari imat će priliku pokazati jesu li dosljedni.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene