Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Aleksandar Vučić (Foto: AFP) Foto: Afp

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije preveliki optimist uoči današnjeg summita političkih vođa Zapadnog Balkana u Berlinu, a njegova ključna poruka ostaje da će Beograd dijalog s Prištinom nastaviti tek kad kosovske vlasti ukinu carinske pristojbe na robu iz Srbije, javili su u ponedjeljak beogradski elektronički mediji iz Berlina, prenoseći i ocjenu kosovskog predsjednika Hashima Thacija da u Berlinu "ne očekuje čudo".


Nakon današnjeg sastanka sa šeficom eurodiplomacije Federicom Mogherini Vučić je rekao srbijanskim medijima u Berlinu kako očekuje da na summitu budu razmijenjena stajališta o Kosovu, te da očekuje ozbiljan razgovor.

Vezani članci Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, arhiva Vučić triput dnevno kontaktira sa zaraženim Dodikom, poslao mu i liječnike: "Njegovo stanje nije idealno" Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije Vučić pisao Plenkoviću nakon pozitivnog testa na koronu: "Želim Vam dobro zdravlje i brz oporavak"

"Očekujem da razgovaramo na ozbiljan i odgovoran način. Mnogo toga bih mogao reći, ali to ću sačuvati za večeras, ne želim da pravimo politički cirkus", rekao je Vučić.

On je, kako prenosi Radio-televizija Srbije, ocijenio kako "ljudi traže neku vrstu senzacije, ekskluziviteta da bi se napravio sukob".

"Mi ne želimo sukob, nego čuvanje stabilnosti, dugoročni i trajni mir i početak rješavanja onih problema koji koče sve to", naglasio je Vučić nakon sastanka Mogherini.

On je ponovio svoje ranije stajalište da se do rješenja za Kosovo mora doći kompromisom te da je Srbija protiv prekrajanja granica.

"Ako nitko neće kompromis i misli da će doći do rješenja tako što će pritisnuti Srbiju - taj film nećete gledati", poručio je Vučić, istaknuvši kako njegova očekivanja "ipak nisu prevelika".

"Možda je i bolje tako, možda bude dobro", ocijenio je Vučić.

Također je ponovio da će razgovori Beograda i Prištine biti nastavljeni tek kad kosovske vlasti ukinu carinske pristojbe na robu iz Srbije i BiH.

Vučić je istaknuo kako će se, što god da se dogodi na današnjim razgovorima u Berlinu, "s Albancima morati razgovarati".

"Svaki problem se mora rješavati razgovorom, nema načina za rješavanje problema osim razgovorom", naglasio je Vučić.

Svađa s albanskim novinarima

Vučić se posebno posvetio albanskim novinarima i ušao u polemiku s njima oko stajališta BiH o granicama Srbije i Kosova.

"Jeste li čuli, vi Albanci, Zvizdić se zalaže za očuvanje Kosova u Srbiji? To je važno da znate, da se za to ne zalažem samo ja", poručio je Vučić albanskim novinarima, a prenosi B92.

"Nije tako", uzvratio je jedan od prisutnih albanskih novinara, no Vučić mu je odmah odgovorio.

"A, nije to? Znači, Zvizdić ustvari misli da se Srbiji trebaju prekrojiti granice, a BiH ne", rekao je Vučić.

"Ne", kratko mu je odgovorio albanski novinar.

"A što me onda ispravljate, ako niste to rekli. Mogao je misliti na jedne granice ili je Kosovo dio Srbije, pa nema prekrojavanja granice, a koliko ja razumijem to je službena pozicija BiH. Znači, hvala Zvizdiću što poštuje granice Srbije. No ako je mislio da nema prekrojavanja granica i da je Kosovo nezavisna država, čudan mu je princip, da je moguće prekrojavanje granica Srbije, a da nema prekrojavanja drugih granica", rekao je Vučić.

Onda je prešao na druge teme s albanskim novinarima.

"Svi bre s Kosova govorite srpski, alal vera. Jedino ja nisam naučio albanski", rekao je predsjednik Srbije, a na opasku novinara da "ima vremena" za to, nije ostao dužan.

"Ima vremena. Ako ti misliš da je to loše, ja ne mislim da je to loše, meni je žao što ne znam albanski. Lakše bih vas uvjerio da povučete poreze, da razumijete što je dobro za vas i za sve druge", rekao je Vučić.

Thaci kaže da će pooštriti mjere ako Srbija nastavi agresivnu politiku prema Kosovu

Priština će pooštriti mjere ako Srbija nastavi voditi agresivnu politiku protiv Kosova, poručio je u ponedjeljak kosovski predsjednik Hashim Thaci nakon sastanka sa šeficom eurodioplomacije Federicom Mogherini u Berlinu, ocijenivši da su carinske pristojbe, čije ukidanje traži Beograd kao uvjet za nastavak dijaloga, "legalno pravo", prenose prištinski mediji iz Berlina.

Sastanku Thaci-Mogherini nazočio je i kosovski ministar vanjskih poslova Badxet Pacoli, ali ne i premijer Ramush Haradinaj, koji je ranije više puta kritizirao Mogerini zbog njenih stajališta, prenosi prištinski radio RTK2.

Thaci je, kako se navodi, naglasio kako Kosovo "ima potporu cijelog svijeta" za postizanje konačnog i sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom koji bi, nakon sporazuma koji su postigli Atena i Skoplje o imenu Makedonije, bio dodatni doprinos miru i stabilnosti regije

"Za nas, naše susjede i samu EU, sporazum između Kosova i Srbije od vitalnog je značaja za zajednički napredak. Poslije sporazuma Sjeverne Makedonije i Grčke, ovaj sporazum bi donio još više mira i stabilnosti regiji i Europi."

On je naglasio da Priština ima potporu Washintona, EU i cijelog svijeta "u postizanju miroljubivog, konačnog i sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom".

"Spremni smo nastaviti dijalog u Bruxellesu", poručio je Thaci i ponovio da je zatražio viznu liberalizaciju za građane Kosova jer su za to ispunjeni svi uvjeti.

"Ispunili smo kriterije, to je nepravda prema Kosovu. Nadam se da će Merkel i Macron imati dobre vijesti o vizama, a ako se to ne dogodi - to će biti razočaranje", citira prištinski RTK2 Thacijevu ocjenu u Berlinu. (B.V./Hina)