Gong je u kampanji za izbore za Europski parlament pokrenuo aplikaciju koja je jednostavna za korištenje i otkriva sva financijska izvješća stranaka sedam dana prije izbora te omogućuje pretraživanje prema nazivu liste, donatoru te izvođaču usluga, kao i sortiranje prema iznosima troškova, donacija te ostvarenih popusta, priopćeno je u ponedjeljak iz Gonga.

Galerija


Ta aplikacija otkriva da je u kampanji do sada ukupno potrošeno nešto manje od 9,5 milijuna kuna, od čega je tek 1,2 milijuna financirano iz donacija, a ostalo iz vlastitih sredstava stranaka i listi.

Vezani članci Dubravka Šuica objavila fotografiju svog 'dvorca' (Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Twitter) Most pokrenuo humanitarnu akciju za Šuicu: ''Pomozimo Dubi da postavi krov i fasadu'' Andrej Plenković, Dubravka Šuica, GONG (Foto: Pixell) GONG o Plenkovićevim optužbama: "Deplasirano se obrušava na one koji postavljaju pitanja. Imamo pravo znati“

"Najveći iznos donacija, oko pola milijuna kuna, prikupila je lista BM365 Stranka rada i solidarnosti, a niti jednog donatora nije prijavio HDZ. Ukupno ostvareni popust za sve kandidacijske liste iznosi nešto više od milijun kuna, a najveće popuste ostvario je HDZ- čitavih 66 posto od ukupnog popusta. Najveći popust HDZ-u je omogućila tvrtka Diskurs, a najveći postotak popusta, čak 75 posto, dnevne novine 24 sata i Večernji list", ističe Gong.

Listi HNS-a najveći popust, više od 50 posto, odobrila je za usluge RTL Hrvatska.

SDP uložio najviše

Lista SDP-a do sada je najviše uložila u promidžbu, a slijede ju HDZ-ova i lista IDS-a. Najviše se ulagalo u oglašavanje na televiziji te bilboard plakate i društvene mreže. Samo u troškove oglašavanja na Facebooku uloženo je preko 100.000 kuna.

Gong navodi da su podaci preuzeti sa službenih stranica Državnog izbornog povjerenstva (DIP), koje ih prvi put objavljuje u otvorenom formatu zahvaljujući dugo najavljivanom informacijskom sustavu za nadzor financiranja političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma.

Samo 11 lista poštovalo rok

Izvješća o troškovima promidžbe, primljenim donacijama, cijeni i popustu za medijsko oglašavanje svi izborni sudionici sada dostavljaju unosom u DIP-ov informacijski sustav.

Gong upozorava da je rok za predaju financijskog izvješća, koji je istekao u subotu u ponoć, poštovalo samo 11 od 33 liste, kako je objavila Hina.

"S predajom izvješća kasnile su tako najveće parlamentarne stranke - HDZ, SDP, Most, Živi zid, BM365... Izbornim sudionicima koji zaborave na rokove ili na propisani način ne dostave izvješća može se obustaviti isplata naknade troškova izborne promidžbe", upozorava Gong u priopćenju. (Hina)