Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAJVIŠE U 20 GODINA

Veliki preokret u Europi: Jesmo li konačno spremni preuzeti stvari u svoje ruke?

EU izbori, ilustracija (Foto: AFP)
EU izbori, ilustracija (Foto: AFP) Foto: Afp
Na prvim izravnim izborima za Europski parlament 1979. godine, odziv je bio 62 posto, a na predzadnjim 2014. godine 42 posto.

Prema prvim procjenama na izbore za Europski parlament izišlo je između 49 i 52 posto birača, što je predstavlja preokret trenda jer je izlaznost bila u stalnom padu još od prvih izravnih izbora 1979. godine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Završio sastanak predsjedništva HDZ-a Plenković o izbornom porazu: ''Organizacije će istražiti zašto smo dobili 240.000 glasova, a ne više'' Vjekoslav Đaić razgovara s Ružom Tomašić (Foto: Dnevnik.hr) U EP idu i Amsterdamska i Živi zid Obrađena sva biračka mjesta: SDP i HDZ izjednačeni s 4 mandata. Najviše glasova osvojili Tomašić i Kolakušić

Prema procjenama Europskog parlamenta na temelju procjene izlaznosti u svim zemljama članicama, osim u Velikoj Britaniji, na izbore je izišlo između 49 i 52 posto, što je najveći postotak u zadnjih 20 godina.

Na prvim izravnim izborima za Europski parlament 1979. godine, odziv je bio 62 posto, a na predzadnjim 2014. godine 42 posto, ali u članicama koje su u EU ušle nakon 2004. izlaznost je bila još slabija, prosjek se kreće oko 29 posto. (Hina)

Izlazne ankete i prve neslužbene rezultate europskih izbora u Hrvatskoj možete pratiti OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene