Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRUKA UPOZORAVA

Hrvatska je propustila veliku priliku. Što će biti s novcem iz EU-a za obnovu? ''Spasiti što se spasiti da, ali odmah osigurati nove izvore financiranja''

Aktualno Galerija Muzej Mimara - 3 Muzej Mimara - 3 Foto: DNEVNIK.hr Muzej Mimara - 2 Muzej Mimara - 2 Foto: DNEVNIK.hr Muzej Mimara - 1 Muzej Mimara - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ariana Vela Ariana Vela Foto: DNEVNIK.hr +1 Obnova od potresa - 2 Galerija 1/6 >>
I dalje se nakon objave Vlade da Hrvatska nije tražila produljenje roka za trošenje europskog novca, rekacije ne stišavaju. Oporba je sve glasnija oko izostanka obnove, a stručnjaci poručuju kako su jako male šanse da ćemo novac doista i iskoristiti.

''Nekad jedan od najposjećenijih, danas jedan od najopasnijih. Gotovo dvije godine od potresa ispred Muzeja Mimara umjesto obavijesti o izložbi, obavijesti upozorenja. Slika govori tisuću riječi. Izvana, ali i iznutra ona nije lijepa''.

''Predivna reprezentativna dvorana, krovište atrija, oštećeno je i 10 umjetnina, ali ono što je najvrijednije je muzej - koji mora opet početi funkcionirati'', žalosna je Lada Ratković Bukovčan, ravnateljica zagrebačkog Muzeja Mimara.

Za funkcioniranje trebaju novac Fonda solidarnosti, ali radova još nema. Istim sredstvima trebale bi se obnoviti i bolnice, škole. Središta moći i vlasti. Izgledi da ćemo pet milijardi iskoristiti do lipnja ravni su znanstvenoj fantastici.

Ariana Vela, stručnjakinja za EU fondove, ističe da treba gledati širu sliku. ''Spasiti što se spasiti da, ali isto odmah osigurati sve nove izvore financiranja kako projekti koji su sada u tijeku ne bi stali zbog nedostatka novca nakon 17. lipnja'', upozorila je Vela u razgovoru s reporterkom Mateom Ćorić u Dnevniku Nove TV.

Ako se novac ne iskoristi, pitanje je treba li vratiti sav iznos ili neiskorišteni dio? ''Još uvijek nije u potpunosti jasno. Ono što sada treba je svakako učiniti da se vraća onaj dio koji nije iskorišten'', smatra Vela.

Oporba kaže - Hrvatska je propustila golemu priliku. Ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Nataša Tramišak kaže da će se tek u šestom mjesecu, kad se podvuče crta, znati pravo stanje stvari.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DEMANTIRALA ODBIJENICU IZ BRUXELLESA Obuljen Koržinek o povratu milijardi kuna Fonda solidarnosti: Nismo tražili produljenje roka, ne možemo licitirati o kašnjenjima

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milijarde za obnovu Mostovci se obrušili na Plenkovića: "Hvalio se da jednim pozivom von der Leyen može produljiti rok. Cijela Vlada mora otići"

''Fond za solidarnost je odvojen od ostalih Fondova EU-a. Njegov zapravo smisao i cilj što su koristile i druge države je da se hitno reagira - prvenstveno u situacijama ugroze stanovništva'', napominje ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Mi smo na svega dva posto iskorištenih sredstava. Što to onda govori o našoj državi? 

Više o obnovi pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

 


 






 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene