Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije obavezno platiti

Župljane iznenadio blagoslov kuće od 300 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stižu blagdani, a uz njih i tradicionalni kršćanski blagoslov kuća. No vjernici jedne župe neugodno su se iznenadili kada su, ususret blagoslovu, dobili točno propisane iznose za plaćanje lukna i zvonarine. I to u iznosu od 300 kuna.

Uz sve to, obavijest na kojoj je sve to napisano morali su platiti - jednu kunu. No u zagrebačkoj nadbiskupiji odgovaraju nam kako se iznos u određenim slučajevima može točno odrediti, ali nije obvezan za one koji ga nemaju kako platiti.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast

300 kuna župnih troškova, navedenih na rasporedu blagoslova kuća, neugodno je iznenadilo Gordanu.

'Kad smo došli na misu dobili smo papir, na kojem je oglas naše župe i dolje piše koliko se daje za lukno, koliko se daje zvonarina i taj list papira se morao platiti kunu', ispričala je za Dnevnik Nove TV Gordana Lucijanić Škrtić iz Donje Prilišće.

Predstavnici Crkve iz Hrvatske komentirali su papino protivljenje naplaćivanju usluga

Lukno, odnosno troškovi za život župe, plaćaju se jednom na godinu, no iznosi se razlikuju po župama. U župi Bosiljevo, kaže Gordana, već godinama se za to daje 200, a za zvonarinu 100 kuna. 'Posebno me razljutilo to što ove godine imamo manje novaca nego ikad prije i ja ostajem bez posla. Jednostavno - puno mi je 200 kuna, to imam dva paketa pelena za svoje dijete', kaže Gordana.

Isto misle, kaže, i drugi župljani, no nitko o tome ne želi javno. Baš kao i njihov župnik, koji nam je u telefonskom razgovoru naglasio da su se ovakvi "darovi za župnu zajednicu" plaćali i prije njega.

Točno definirani iznosi u Crkvi su pod određenim uvjetima dopušteni, pojašnjavaju u zagrebačkoj nadbiskupiji. 'Shodno potrebama župe, i potrebama realizacije pastoralnoga programa (npr. obnova crkve, karitativni projekti), župnik može u dogovoru sa Župnim pastoralnim i Župnim ekonomskim vijećem, „propisati" dar vjernika', priopćili su u zagrebačkoj nadbiskupiji.

Precizno naveden iznos nije obvezan, no nekim vjernicima, a posebice onim u malim sredinama očito ipak može stvoriti osjećaj obveze.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene