Županijsko izborno povjerenstvo (ŽIP) Splitsko-dalmatinske županije još nije zaprimilo nikakav prigovor kandidata za gradonačelnika Splita Željka Keruma na postupak izbora, no još je u roku da to učini, rečeno je u ponedjeljak nešto prije podneva u tom ŽIP-u.


Kerum je u nedjelju navečer, nakon što je postalo jasno da je tijesno izgubio od Andre Krstulovića Opare (HDZ), najavio da će tražiti kontrolu glasačkih listića, a zbog 9,5 posto, odnosno oko 5500 nevažećih listića, i nove izbore.

Vezani članci Slika nije dostupna Opara tuži Keruma za klevetu, ovaj odgovara: "Ovo rade samo sitni lopovi i kokošari!" Slika nije dostupna Ovo je fotografija koja je razbjesnila Keruma: "Došli su mu u kuću, fotografirali se i to objavili"

Ustvrdio je kako je uvijek imao tri do četiri tisuće glasova više od protivnika, te kako je tako bilo i u nedjelju navečer, ali su njegove glasove i listiće protivnici proglasili nevažećim.

"Pravno ćemo inzistirati na ponovnom brojanju", rekao je Kerum dodavši kako je angažirao oko 300 svojih promatrača kojima nije bilo dozvoljeno da broje listiće.

Zakon kaže da se prigovor zbog nepravilnosti u postupku izbora za gradonačelnika podnosi županijskom izbornom povjerenstvu u roku od 48 sati računajući od isteka dana kad je izvršena radnja na koju je stavljen prigovor. Odluči li se Kerum, primjerice, prigovoriti na rad biračkih odbora, rok za to su mu ponedjeljak i utorak.

ŽIP o prigovoru mora odlučiti u roku od 48 sati od dana kada je dostavljen, odnosno od dana kada su dostavljeni izborni materijali na koje se prigovor odnosi.

Prigovor može podnijeti politička stranka, kandidat, najmanje 100 birača ili najmanje pet posto birača jedinice u kojoj se izbori provode. (Hina)